Heller Ágnes sírja volt Emmanuel Macron budapesti látogatásának első állomása

A francia köztársasági elnök ma délelőtt, megérkezését követően, a hivatalos budapesti programját megelőzően, rövid magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, ahol lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál.

A francia államfő szűk körben, hivatalos külsőségek nélkül emlékezett meg a filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban, olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében.

 

A Kozma utcai temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia elnököt, aki a látogatás során találkozott Heller Ágnes családjával is.

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

A találkozó végén a Mazsihisz elnöke Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macron elnöknek, egyben kezdeményezte, hogy következő látogatásán tekintse meg a Dohány utcai zsinagógát és találkozzon a magyar zsidóság képviselőivel.

A látogatást követően Emmanuel Macron megkezdte hivatalos budapesti programját.

3D nyomtatóval készült Heller Ágnes-szobrot adtak át az Európa Parlamentben – Kibic Magazin

A szobrot a DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány adományozta az EP-nek. A Demokratikus Koalíció EP-képviselői David Sassolival, az EP elnökével együtt szerda délelőtt avatták fel Heller Ágnes magyar filozófus, esztéta és egyetemi tanár szobrát az Európai Parlamentben. Hogy ezzel az alkotással hajtsanak fejet a 20.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp