Egyelőre nem lesz koedukált imádkozószakasz a Siratófalnál

Az izraeli kormány magyarázata szerint ennek oka, hogy a Siratófal az uszítás és a gyűlöletkeltés középpontjává vált az elmúlt időszakban.

Naftali Benet miniszterelnök és Matan Kahana vallásügyi miniszter ideiglenesen befagyasztotta annak a Siratófalról szóló kompromisszumos megállapodásnak a végrehajtását, amely lehetővé tenné, hogy nők és férfiak együtt imádkozhassanak a zsidóság legszentebb helyén.

A Siratófal 1910 körül, amikor még nők és férfiak együtt imádkoztak (Fotó: G.E. Franklin / Wikimedia Commons)

Már az előző izraeli kormány idején felmerült, hogy egy koedukált imahelyet hozzanak létre a helyszínen, amelyet a zsidóság nem ortodox irányzatainak képviselői felügyelnének. Több mint három éven át folytak erről a tárgyalások, a megállapodást pedig 2016-ban hagyták jóvá. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök azonban a következő évben az ultraortodox koalíciós partnerei nyomására felfüggesztette azt.

A mostani döntés oka többek között az ultraortodox tüntetők és a liberális zsidó csoportok között a Siratófalnál nemrégiben történt erőszakos cselekmények, valamint a jobboldal azon törekvése, hogy a kompromisszumot a kormány elleni uszításra használja fel.

„A Siratófal az uszítás és a gyűlöletkeltés középpontjává vált”

– mondta Kahana a hétvégén. „Nem játszhatunk a kezükre. Jelenleg mindent befagyasztunk. Nem nyúlunk hozzá. Nem lehetünk konfliktusforrás” – nyilatkozta a miniszter. (Ynet)

Hogyan lett a Siratófal a zsidóság legszentebb helye? – Kibic Magazin

A Siratófalnál imádkozó zsidók látványa ma már úgyanúgy hozzátartozik Jeruzsálem városképéhez, mint a Sziklamecset aranykupolája vagy a Szent Sír-templom. Ez azonban nem mindig volt így. Nemrég emlékezett meg a világ zsidósága a jeruzsálemi szentély pusztulásáról. A tisa beáv, azaz áv hó kilencedikén megtartott gyásznap központi eseménye idén is a Siratófal előtti téren zajlott.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp