Legyél te is része Magyarország családi albumának

Zsidó és nem zsidó emberek történetét, hétköznapi tárgyairól készült fotókat gyűjt online felületén a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Salamon Vilmost 1942-ben fegyvertelen munkaszolgálatra hívták be. Bustyaházán állomásoztak, ahonnan a zsidókat már korábban deportálták Ukrajnába. Fényképezni tilos volt, és a munkaszolgálatosok nem lehettek biztosak abban, hogy túlélik a kegyetlen körülményeket, marad közülük hírmondó a sorsukról. Salamon Vilmos a környéken található fadarabokból elkészítette a tábor makettjét, amely mára a bustyaházi munkaszolgálat szinte egyetlen emléke maradt.

Számos emlék található a Légy Része! kampány oldalán, amelyet a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hozott létre azzal a céllal, hogy minél többen meséljék el saját vagy családjuk emlékeit, örökségét. A weboldalra tárgyak, fotók, dokumentumok fényképeit, illetve a hozzájuk kapcsolódó történeteket várnak az oldalra látogatóktól.

“A Légy Része! nem csak zsidó embereknek és nem csak zsidó emberekről szól. Mindenki elhelyezheti saját, családja vagy barátai történetét, így alkotva meg közösen „Magyarország családi albumát”, mondja Nemecsek Panni, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársa.

A szakember arra bíztat mindenkit, hogy akár a hétköznapinak ítélt és a jelenben számára fontos tárggyal kapcsolatban is töltsön fel néhány sort és fotót a legyresze.hu oldalra.

„Talán sok tárgy feleslegesnek és értéktelennek tűnhet most, ami mégis sokat mesélhetne az életünkről a későbbi korok embereinek, az örököseinknek”, mondja Nemecsek Panni.

A projekt keretében a feltöltött anyagokból egy digitális archívumot építenek, amely egyrészt a legyresze.hu oldalon lesz megtekinthető, másrészt pedig az összegyűjtött anyagok alapján interaktív kiállítás készül a Rumbach Sebestyén utcai felújított zsinagóga kiállítóterében.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp