Közel 80 év után kapják vissza saját archívumukat a görög zsidók

A nácik 1942-ben fosztották ki a görög zsidó közösségeket, az elrabolt archívumok, könyvek és kegytárgyak aztán Berlinből Moszkvába kerültek.

Oroszország visszaadja Görögországnak a zsidó közösségek II. világháború előtti archívumait, amelyeket még a nácik loptak el tőlük 1942 júliusában. Csak Szalonikiben, ahol akkoriban Európa egyik legnagyobb zsidó közössége élt, 30 zsinagógából, könyvtárból és közösségi intézményből fosztottak ki archívumokat, vittek el könyveket és vallási tárgyakat.

Felirat a Monastirlis zsinagóga falán Szalonikiben (Fotó: NYC2TLV / Wikimedia Commons)

Miután azonban a Vörös Hadsereg elfoglalta Berlint 1945 májusában, ezeket a tárgyakat Moszkvába vitték. A görög zsidóság archívumait ezidáig az orosz katonai akták között tárolták, Görögország pedig már évtizedek óta kéri azok visszaszolgáltatását. Az erről szóló megállapodást a héten jelentették be Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök moszkvai látogatása során. A visszaadás időpontját egyelőre nem közölték.

„A történelmünk hazatér”

– kommentálta a Görög Zsidó Hitközségek Központi Tanácsa közleményében az archívumok visszaszolgáltatásáról szóló megállapodást. A közlemény szerint az iratok visszaadása igazságszolgáltatást jelentene, és ismereteket nyújtana a görög nép egy olyan részéről, amely hozzájárult az ország fejlődéséhez, és amely már nem létezik: arról a 60 ezer görög zsidóról, akiket a náci haláltáborokba deportáltak és ott elpusztítottak. (Ynet via AFP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp