A zsidó származású magyar ferences szerzetes, aki közel 20 évig a Szentföldön élt

Juhász Vince családja feltehetően még ma is Magyarországon él. Keresik a hozzátartozóit, és azt a máig kiadatlan Szentföld-útikönyvet, amelyet magyarul írt.

Juhász Vince a zsidó származású ferences szerzetes volt, akinek egyik nagy érdemes, hogy tudományos munkásságával hozzájárult a betlehemi Születés Temploma lenyűgöző felújításához.

A szerzetes Budapesten született 1907-ben egy zsidó családban, ekkor még Imre néven. Édesapját Juhász Józsefnek, édesanyját Schoffán Emíliának hívták. Volt egy ikertestvére, István, aki szintén ferences szerzetes lett.

Juhász Vincét 1935-ben szentelték pappá, és útja a Szentföldre vezetett, hasonlóan több más, zsidó származású paphoz, köztük a Neve Salomot alapító Huszár Brúnóhoz, írja az izraelinfo.com-on cikkében Shiri Zsuzsa.

1935-től 1952-ig a Szentföldön élt, a szent helyeket felügyelő Szentföldi Kusztódiában szolgált. 1948-ig Palesztinában tartózkodott, majd valószínűleg nem Izrael államban, hanem Jeruzsálem Jordániához került keleti felében és Ciszjordániában, illetve egy 1950-es névtár szerint egyenesen egy damaszkuszi kolostorban.

Juhász Vince rajza

Mindeközben 1949-től cikkeket írt spanyolul a keresztények szentföldi magazinjába (Rivista de Tierra Santa). És írt egy máig kiadatlan Szentföld-útikönyvet magyarul. Ez a könyv a mai napig nem került elő, de bízunk abban, hogy a cikket olvasók között esetleg akad olyan, aki tud a kézirat hollétéről, és tájékoztatja az eredeti cikk íróját, Shiri Zsuzsát vagy a Kibic Magazint.

Juhász Vince 1952 április 15-én elhagyta Jeruzsálemet, és Spanyolországba távozott, ahol egy madridi kolostorban élt. A kevéske információmorzsa szerint ott felmentését kérte a rendi tagság alól, hogy egyházmegyés papként nagyobb anyagi függetlenséghez jusson, és segíthesse hazájában élő rokonait.

Ez azt jelentheti, hogy ekkor még éltek rokonai Budapesten, és talán még máig is fellelhetőek családtagok. Az ő jelentkezésüket szintén várjuk!

Juhász Vince Madridból 1955-ben Venezuelába ment, ott működött papként, halálig. Egy korabeli leírás szerint “nagylelkűen és fiatalos erővel gyakorolta papi szolgálatát Apure állam különböző településein”. Valószínűleg ott öntötte végleges formájába idén kiadott értékes munkáját a Születés Templomáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp