Miért késel meg egy 14 éves palesztin lány iskolába menet egy zsidó anyukát a gyerekei szeme láttára?

A kérdésre a választ részben azokban a tankönyvekben kell keresni, amelyeket a fiatal merénylő iskolatáskájában találtak meg.

Szerda reggel egy 14 éves palesztin lány Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedében egy 30 cm hosszú pengéjű konyhakést döfött Moria Cohen, a többgyerekes zsidó szomszédja hátába. Cohen éppen babkocsit tolva sétált az utcán, mellette a többi gyerekkel, amikor a merénylő hátulról leszúrta. Az áldozatot könnyű sérüléssel kórházba szállították, és miután ellátták a sebét, hazamehetett gyerekeihez.

A tizenéves támadó elmenekült a helyszínről az iskolába, ahol az izraeli biztonsági erők elfogták. A Ynet megszerezte a lány iskolatáskájában talált arab nyelvű tankönyvekről készült fotókat, és megvizsgálták a könyvek tartalmát. A Palesztin Hatóság oktatási programjában szereplő könyvekben több példát is találtak arra, hogy a palesztin diákok rendszeresen találkoznak izraeliek elleni uszítással miközben matek vagy szövegértési feladatokat oldanak meg az iskolában.

Az egyik arab nyelvkönyv szövegértési feladatában egy olyan történetet olvashatnak a palesztin diákok, ami egy Ramallah közelében lévő izraeli település autóbuszának Molotov-koktéllal történő felgyújtásáról szól. Az eseményt az olvasókönyv egyszerűen csak BBQ-partiként említi. Egy másik olvasmány pedig egy olyan történetet mesél el, amiben egy gázai halászt azért ölnek meg az izraeli katonák a fia szeme láttára, mert az későn ért vissza a kikötőbe.

Ugyanennek a könyvnek egy másik feladatában a tanulóknak arról kell fogalmazást írniuk, hogy izraeliek palesztin gyerekeket bántalmaznak. A feladathoz felhasználható témák a következők: az izraeliek által meggyilkolt gyerekek mártírokká válnak, házrombolások, családok elkergetése, illetve a palesztin gyerekek oktatásának akadályozására létrejött izraeli irányelvek.

A merénylőnél talált matekkönyvben egy olyan táblázattal kapcsolatban kell feladatokat megoldaniuk a palesztin diákoknak, amely az izraeliek által Jeruzsálemben meggyilkolt palesztinok számát összesíti. A feladat bevezetője szerint a jeruzsálemi régióban az izraeli megszállás folytonos erőszakkal lép fel az iszlám szent helyek és a palesztin lakossággal szemben, az anyagi károkat és emberéletek kioltását is beleértve.

A társadalomtudományokról szóló tankönyvben olyan kijelentések szerepelnek, miszerint a fegyveres ellenállás legitim és természetes módja a megszállás elleni tiltakozásnak. Ezt alátámasztandó a könyv képeket mutat az 1929-es hebroni mészárlásról, amely során 67 zsidó lakost öltek meg a felhergelt arab tömegek a városban. Ugyanez a könyv egy terroristát hoz példának arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a nők a palesztin társadalomban. A példának hozott nő által elkövetett 1978-as merényletben 35 izraeli, köztük 12 gyerek vesztette életét.

A Ynet szerint az izraeliek elleni gyűlöletkeltés azonban nem áll meg a tankönyvekben, abban az iskolában is tetten érhető, ahová a 14 éves támadó is tanul. 2019-ben például egy palesztin függetlenségi napi eseményen az iskola falain köveket dobáló és fegyverekkel pózoló palesztinok fotóival találkozhattak a diákok.

Ezek a tankönyvek 1,3 millió palesztin tanulóhoz jutnak el, és szítanak gyűlöletet az izraeliek ellen. A világ különböző pontjain kiadott tankönyveket vizsgáló izraeli szervezet, az IMPACT-SE munkatársai abban reménykednek, hogy a palesztin oktatást finanszírozó országok is odafigyelnek a merénylőnél talált tankönyvek tartalmára, és levonják majd a megfelelő következtetéseket.

A Ynet-nek nyilatkozó kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy míg a palesztin tankönyvek egyre szélsőségesebb irányt képviselnek, addig a térség többi országában egy teljesen ellentétes folyamat figyelhető meg. Szaúd-Arábia, az Emirátusok, Katar, Tunézia, Egyiptom és Jordánia évről évre puhítják a tankönyvekben szereplő Izrael-ellenes tartalmakat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp