Laár András megosztaná a Karinthy-gyűrűt Galla Miklóssal

“Nem azért, mert azt gondolom, hogy Neki jobban járna, mint nekem, hanem pusztán csak azért, mert Neki jobban Kell, mint nekem. Ő láthatóan szenved attól a ténytől, hogy a Neki ítélt Gyűrűt egyszer csak visszavonták”, írta Laár a Facebook-on.

Laár András a napokban vehette át azt az elismerést, amelyet 1975 óta a humor legméltóbb képviselői kapják. A díj körül azért alakult ki botrány az utóbbi időben, mivel Galla Miklóstól, aki egyébként Laárhoz hasonlóan a L’art Pour l’art egyik alapító tagja volt, visszavonták a Karinthy-gyűrűt. Galla ezután több nyílt levelet is írt az ügyben, többek között Orbán Viktornak, és kijelentette, jár neki ez a díj, és ha valaki más kapja meg helyette, az csak bitorolni fogja a neki egyszer már odaítélt elismerést. Galla azt is feltételezte, hogy zsidó származása miatt nem kapta meg végül a Karinthy-gyűrűt.

Galla Miklós: A Karinthy-gyűrű az enyém – Kibic Magazin

A népszerű humorista nem bír leállni, szerinte jár neki az elismerés negyven év szorgalmas munkájáért Miután Orbán Viktornál és Áder Jánosnál nem járt sikerrel, most Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának írt nyílt levelet, amiért az MTVA kuratóriuma visszavonta tőle a Karinthy-gyűrűt.

Laár András a díjjal kapcsolatban posztolt a Facebook-on, és némi iróniával felajánlotta Gallának, hogy megosztja vele a díjat.

„A poénnal kezdem: a Galla Miki, Karinthy Gyűrűért folytatott harcának a végére pontot tett Maga a Sors Fintora: én kaptam meg a Karinthy Gyűrűt! No, most mi lesz? -gondoltam magamban… Merugye: Látni kell az összefüggéseket. Vélhetőleg az abszurd humor valamelyik magyar képviselőjét akarták díjazni, és miután az egyik kiesett előszedték a másik hasonlót. Merugye mi együtt kezdtük a humor pályát, együtt találtuk ki a legelső Laár pour Laár estet, a “Jelenetek egy Költő életéből”-t, amelynek előadó gárdájából alakult meg a L’art pour l’art Tarsulat….a lényeg, Galla Miki nélkül nem lehetett volna L’art pour l’art. Persze nélkülem se, hiszen az én verseimre épült az Est. Tehát alap szinten a Mikinek teljes joggal járt volna a Gyűrű, ha nem fordul egy olyan irányba a művészi önkifejezése, amely túlmutat mind a humor-műfaj, mind pedig az emberi jóízlés és erkölcs határain. Bizonyosfajta magamutogatásra gondolok…de ne részletezzük. Merugye az Erkölcs, az megítélés kérdése. Sokszor politikai változásokkor az erkölcsi normák is változnak…hol ilyen, hol olyan irányba. Emiatt végérvényes erkölcsi ítéletet nem mondhatunk semmire. Ami tegnap elítélendő volt, ma erény. De fordítva is igaz, ami régebben erény volt, ma már elítélendő. Ezt se részletezzük”, írja Facebook bejegyzésében.

Laár ezután kitér arra, hogy Galla múltbeli teljesítménye alapján mindenképp megérdemelné a díjat, és hogy neki, Laárnak maga a gyűrű, mint tárgy nem fontos, csupán a díjjal járó elismerés, ezért szívesen megosztja a viselését Gallával.

„A megosztást pedig olyanformán képzeltem, hogy hordjuk felváltva a Gyűrűt! Most decemberben még hordom én, de január elsején átadom Neki, hordja Ő február 1-ig, ezután megint nálam lenne március 1-ig….és így tovább. Kíváncsi vagyok, mit fog ehhez szólni!”

 

A teljes poszt itt érhető el

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp