Megyeri Jonatán, Borgula András és a Sanyinéni Telefonos Krízisvonal kapták 2021-ben a Hanukatalizátor-díjat

Idén is több ezren szavaztak a JCC Budapest – Bálint Ház által rendezett Hanukatalizátor-díjra, melyet a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak adnak át.

Mivel a díj idén 10 éves, és mivel nagyon szoros volt a verseny a nyílt és anonim szavazás során, a rendezők úgy döntöttek, hogy idén két közönségdíjat és egy közösségdíjat is kiosztanak. Így az idei Hanukatalizátor-díj közönségdíjasai Megyeri Jonatán rabbi és Borgula András színész-rendező, a Gólem Központ megalapítója, a JCC Budapest – Bálint Ház közösségdíját pedig a Sanyinéni Telefonos Krízisvonal önkéntesei kapták.

 

Megyeri Jonatán már lassan 3 éve bizonyítja, hogy kitűnő tanító, aki nagy követőtáborral rendelkezik. Tanításai során a legmodernebb közösségi platformokat használja a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására, mely a járvány alatt különösen hasznosnak bizonyul.

Borgula András a Gólem Színház megalapítója és művészeti igazgatója, rendezője. A zsidó kultúra vadonatúj központja neki és Marcsa Barbarának köszönheti a létét, a helységet szinte saját kezükkel újították fel, ráadásul az ott működő GóleMenza verhetetlen a babka műfajában és más zsidó ételek népszerűsítésében. Szociális érzékenységét jelzi, hogy rendszeresen főz a nyolcadik kerületi rászorulóknak.

A Sanyinéni Krízisvonal mókás neve először becenév volt, de mivel mindenki csak így hívta őket, rajta maradt a kezdeményezésen. A csoport 12 önkéntese a pandémia alatt 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat közösségünk rászorulóinak, és bárki másnak is. Áldozatos és önzetlen munkájuk egyértelműen összecseng a Bálint Ház értékeivel, így nem csoda, hogy rájuk szavaztak a legtöbben a szervezet dolgozói közül.

Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója személyesen, egyenként adta át a díjakat, és elmondta:

„Érezhető volt, hogy idén több olyan jelölt volt, akik a nagyobb közösségért dolgoztak – akár a foglalkozásuk révén, akár önként. Ez talán a mostani, nehezebb időszak következménye – de most is a legnagyobb örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ennyi remek dolog történik a zsidó közösségben”.

A Hanukatalizátor-díj korábbi nyertesei

2012 Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary

2013 Nagy János Ádám / Kibuci Bucik Tábor

2014 Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015 Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából a Néprajzi Múzeumban

2016 Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017 Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda

2018 Deák Andrea / Adománytaxi

2019 Vadász Magda

2020 Király Kinga / A Haver Alapítvány önkéntes csapata

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp