Meghalt a zsidó katona, aki Hitler konyakjával koccintott a fia bar micvájára

Edward Shames a legendás ejtőernyős „Elit alakulat” utolsó tisztje volt, aki többek között segített felszabadítani a dachaui koncentrációs tábort. 99 éves volt.

Shames zsidó szülők gyermekeként született 1942-ben, és mindössze 19 éves volt, amikor meghamisította anyja aláírását, hogy bevonulhasson a hadseregbe. Egyike volt a híres Easy alakulat tisztjeinek, amely az Egyesült Államok hadseregének 506. ejtőernyős gyalogezredéhez, a 101. légideszant hadosztályhoz tartozott.

Shames halála miatt a 97 éves Bradford Freeman lett az Easy alakulat utolsó túlélő tagja. Freeman sorkatona és aknavető volt, és tanácsadója volt Az elit alakulat című HBO minisorozatnak, amelyet Tom Hanks és Stephen Spielberg készített 2001-ben.

Az elit alakulat c. filmben Joseph May alakította Shames-et

2012-ben Shames leírta azt a fárasztó kiképzést, amelyen Georgiában ment keresztül, mielőtt először harcba küldték volna.

„Egy 25 mérföldes menet számunkra olyan volt, mint egy vasárnapi séta” – mondta. „10-12 mérföldet kellett gyalogolnunk, hogy eljussunk a kiképzőterületünkre, ahol egész nap edzettünk, majd újra vissza kellett sétálnunk a táborba.”

Shames első aktív szolgálati napja az Easy század tagjaként azzal járt, hogy 1944. június 6-án ejtőernyővel bevetették Normandiában a D-Napon.

„Hallottam, ahogy a repeszek nekiütköztek a gép oldalának, és amikor kiugrottunk, lehetett hallani, ahogy a golyók átlyukasztották az ejtőernyőket” – mesélte Shames.

Számos hadműveletben harcolt, és ő lett az egyik első amerikai katona, aki segített felszabadítani a dachaui koncentrációs tábort, írja a Daily Mail.

Amikor Németország 1945-ben megadta magát, Shames megrohanta Hitler „Sasfészkét” az Easy század többi tagjával együtt. Ott rögtön töltött magának a „csak a Führer használatára” feliratú konyakból, amellyel legidősebb fia bár micvájára koccintott a többiekkel.

Shames ezredesként ment nyugdíjba, miután a Közel-Keletügyi Nemzetbiztonsági Ügynökségnél és a hadsereg tartalékánál dolgozott.

Feleségével, Idával 73 évig voltak házasok, és együtt járták be a világot. Két fiuk, négy unokájuk és 12 dédunokájuk született.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp