Egy csodás jeruzsálemi park lett a veszélyeztetett gazellák menedéke

A Jeruzsálemben létrehozott természetvédelmi területet segített abban, hogy a hegyi gazellák populációja a néhány évvel ezelőtti háromról mára mintegy 80 egyedre növekedhessen.

Néhány évvel ezelőtt már csak három hegyi gazella maradt Jeruzsálem egyre szűkülő zöldterületein, a többi a ragadozók, a közúti balesetek és a városfejlesztés áldozatává vált. Mára a veszélyeztetett faj visszatért az izraeli fővárosba, ahol a kecses állatok mintegy 80 fős csordája kószál egy kis természetvédelmi területen, a Gazellák Völgye Parkban.

Izraeli gazella (Gazella gazella gazella) a Gazellák Völgyében Jeruzsálemben (Fotó: Math Knight / Wikimedia Commons)

A parkot hat évvel ezelőtt hozta létre a Jeruzsálemi Városi Tanács és a Természetvédelmi Társaság a város egyik kedvelt fejlesztési területén, lakóépületek és forgalmas utak között. A park ma az egyetlen olyan terület Izraelben, ahol a gazellák teljes védelmet élvezhetnek. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió 2017-ben felvette a hegyi gazellát a vörös listájára, mivel a faj populációja súlyos mértékben lecsökkent.

Jeruzsálemben néhány évvel ezelőtt egy körgyűrű építése hirtelen elzárta azt a folyosót, amely lehetővé tette a gazellák számára, hogy Jeruzsálemen kívül más nyílt területekre jussanak. A völgyben rekedt állatokat kóbor kutyák és sakálok tizedelték meg, vagy a körgyűrűn haladó autók gázolták el őket.

A Természetvédelmi Társaság ezt tapasztalva elkerítette a mintegy 25 hektáros zöldterületet, és egy tucatnyi állatot telepített vissza, aminek köszönhetően a csorda létszáma azóta több mint 80 egyedre nőtt.

A Gazellák Völgye Parkban a megtisztított városi szennyvíz felhasználásával kisebb tavakat hoztak létre, amelyek további előnyöket biztosítanak Jeruzsálem lakói számára. A változatos őshonos növényeknek és gazdag madárvilágnak otthont adó park zöld tüdőként és rekreációs térként működik, mivel szabályozza a hőmérsékletet, oxigént termel, továbbá a lakosoknak olyan helyet kínál, ahol kapcsolatba kerülhetnek a természettel. (Ynet via AFP)

A vaddisznók Jeruzsálemet sem kímélik – Kibic Magazin

A lakosok aggódnak a vadállatok egyre markánsabb jelenléte miatt a Jeruzsálem agglomerációjában lévő településeken. Az Izrael északi részén fekvő Haifa városát már egy ideje megszállás alatt tartják az élelemért a városba látogató vaddisznók. Tel-Aviv legnagyobb parkjában pedig az aranysakál lett mindennapos látvány évekkel ezelőtt. A koronavírus-járvány miatti lezárások csak kedveztek a vadállatok városi terjeszkedésének.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp