Hanukai gyertyatartót döntöttek le Ukrajnában

Öt helyi fiatalt nagyon zavarhatott a Dnyipro egyik főterén felállított hanukia, mert egyszerűen feldöntötték azt.

Az antiszemita rongálás hanuka ünnepének első napján történt az Ukrajna keleti részén található Dnyipro városban, ahol nagy zsidó közösség él. Az öt elkövetőt előállította a rendőrség, miután azonosították őket a térfigyelő kamerák felvételei alapján.

A ledöntött hanukia Dnyipro egyik főterén

A fiatal elkövetők hétfő reggel hat órakor döntötték le a város egyik főterén felállított hanukai gyertyatartót. Az elektromos hanukiában kisebb károk keletkeztek, a lámpások eltörtek, a vezeték pedig megrongálódott.

Shmuel Kamenetsky, a helyi közösség főrabbija arról tájékoztatta a Ynet izraeli hírportált, hogy ez nem egy megszokott eset Dnyiproban, amely eléggé zsidó városnak számít, és ahol nemigen történnek ehhez hasonló cselekmények. Hozzátette, hogy a városban több tucat kültéri hanukia található, és ez volt az egyetlen, amelyet megrongáltak.

A rabbi abbeli reményét fejezte ki, hogy az elkövetők elnyerik méltó büntetésüket. A zsidó közösség elvárja, hogy az elkövetők eljöjjenek a hanukiához, és bocsánatot kérjenek tettükért.

A Ynet arról számolt be, hogy Kijevben a rendőrség akadályozott meg egy hasonló rongálási kísérletet az ukrán főváros központi terének számító Majdanon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp