Több mint száz zsidó művész életútját mutatja be egy új kiállítás

A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című digitális tárlatot vasárnap este nyitották meg a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a megnyitón hangsúlyozta: a magyar és a zsidó kultúrát a közösség számára teremtett értékek és a mindkét identitásra jellemző „szabadságharcos lelkület” köti össze.

Érdeklődők a Zsidók és művészetek; Chagalltól Spielbergig című digitális kiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

2018-ban Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnológia címmel nyílt kiállítás az épületben, amely most kiegészült a művészeti élet nagyjait bemutató gyűjteménnyel, köztük írókkal, képzőművészekkel, zenészekkel – tette hozzá.

Nem lehet elmenni a zsidó művészeknek és tudósoknak a nemzet életében betöltött szerepük mellett. Egy közösség életerejét az alkotóereje mutatja meg, amely a hétköznapi és a kivételes teljesítményekben egyaránt megmutatkozik. „Építkezni és megtartani csak a kultúra ápolásával és gyarapításával lehetséges” – hangoztatta.

Fontosnak nevezte, hogy minél több ember számára váljon megismerhetővé olyan egyéniségek életútja, akiknek példája inspiráló lehet a mai generációk számára.

Dénes Gábor filmrendező a kiállításról elmondta, hogy „ha győz a gonosz, a kirekesztés” a zsidósággal szemben, akkor abból, amit itt látható, semmi nem maradt volna.

Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítványának kuratóriumi elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bóka István polgármester meggyújtja a hanuka első gyertyáját (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Jakov Hadas Handelsman, Izrael budapesti nagykövete felidézte: 1944-ig aktív közösségi élet jellemezte a balatonfüredi zsidóságot, de ennek véget vetett az elhurcoltatás és bár később újra éledt a közösség, ám a zsidó szenvedés visszatükröződik a művészet eszközeivel.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy a 2018-ban átadott Zsidó Kiválóságok Háza méltó emléket kíván állítani az elhurcolt zsidóságnak. A látogatók saját maguk tallózhatnak a digitális eszközök segítségével a nagyságok életrajzai és munkásságukat bemutató hang- és képanyagok között.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp