A Gólem Központ és népszerű rabbik a Hanukatalizátor-díj idei jelöltjei között

Elindult a szavazás. Idén 22 jelölt (egyén és szervezet) neve érkezett a Hanukatalizátor-díjra, akikre december 6. estig lehet szavazni.

A JCC Budapest – Bálint Ház 10 éve adja át a Hanukatalizátor-díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. A díjat azért pont hanuka környékére találták ki annak idején, mert ez az ünnepünk is a közösség erejéről szól, illetve a fényről, a reményről, az erőről.

Akik másokért sokat tesznek, azok így vagy úgy, de mind ezeket az értékeket képviselik, sőt meg is valósítják őket. Így ilyentájt a Bálint Házban nem csak a hagyományos lángokat gyújtják meg, és nyújtanak ehhez segítséget, inspirációt, hanem a közösségünk szimbolikus fény-adóit is szeretnék kiemelni.

A Hanukatalizátor-díj közönségdíjasára ezen az oldalon lehet szavazni 2021. november 26-tól december 6. 20:00-ig.

A szavazás lezárulása után a díjakat 2021. december 9-én csütörtök este adják át, a díjátadót a JCC Budapest – Bálint Ház Facebook oldalán lehet majd látni.

A 2021-es Hanukatalizátor-díj jelöltjei:

Benda Iván fotográfus – Számos zsidó témájú könyv, kiállítás szerzője, rendezője. Az „Apám utolsó üzenete” című idei kiállítása a budapesti Klauzál téren emlékezetes főhajtás volt a holokauszt áldozatai előtt.

Borbás Gergő színész – Ismert és népszerű ember a fiatal zsidó körökben, s nagyon fontos szempont, hogy nem megosztó személyiség. Még a háta mögött is szeretettel beszélnek róla – ami ritka nagy elismerés. szerintem Gergő abszolút érdemes erre!

Borgula András színész-rendező – A Gólem Színház alapítója és művészeti igazgatója, rendezője. A Gólem Központ neki köszönheti a létét, ráadásul az ott működő GóleMenza verhetetlen a babka műfajában. Szociális érzékenységét jelzi, hogy rendszeresen főz a nyolcadik kerületi rászorulóknak.

Csanády László igazgató – A Prosperis Alba Kutatóközpont igazgatója, a lágymányosi zsinagóga elöljárósági tagja, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem hallgatója. Áldozatos munkát végez a székesfehérvári vallási és kulturális élet gazdagításáért.

Darvas István főrabbi – Egy főrabbi, aki bátran kilépett a megszokott keretek közül és belevágott valami újba. Az egyik legfelkészültebb magyar rabbi, aki a RaDar című online műsorban több mint egy éve tanít Radnóti Zoltán főrabbival közösen.

Flecker István aktivista, közösségszervező – A Miskolci Zsidó Hitközség tagja, a járvány alatt Showszóró címmel vezetett internetes műsort, megszervezte, hogy a kovid ellenére is legyen minjen legalább az interneten. Ha kell, koncertet szervez, ha kell, kiállítást, mindenben számíthat rá a zsidó közösség.

Forgács Éva pedagógus – Több mint 20 éve a Scheiber Sándor Gimnázium tanára. Irodalom és nyelvtan óráin mindig előtérbe helyezi a gondolkodás fontosságát, a saját vélemény kifejtését. Igazi nevelő, számára nem ér véget az oktatás az iskolában. Generációkat tanított a zsidó kultúra szeretetére.

Frölich Róbert országos főrabbi – Harmincéves rabbipálya van mögötte, kiváló oktató, nagyszerű szónok, jó tollú szerző, aki izgalmas blogot indított. A magyar zsidó közösség egyik legismertebb arca nem zsidó körökben is.

Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ – Sok-sok év álmodozás, tervezés és munka után 2021 októberben nyílt meg a Gólem Központ. Zsidó, budapesti, európai színház, kávézó, közösségi tér, azaz valódi hiánypótló hely a Csányi utcában.

Gróf Tamás hitközségi vezető – A Bét Orim Reform Zsidó Hitközség egyik vezetője, aki önzetlenül, alázattal, kitartással és hatalmas erőbedobással dolgozik. Célja a magyar reform zsidóság megtartása a jövőnek. A magyar reformzsidóság nélkülözhetetlen alakja.

Gündert Anikó közösségszervező – A MAZS Alapítvány Eötvös-klubjának szervezője (amelynek helyszínt a Bét Salom zsinagóga biztosít). Színvonalas programokat hoz létre, a közösség iránt megnyilvánuló szeretete, gondossága és figyelme kiemelkedő. A pandémia kezdete óta napi hírleveleket ír irodalmi, zenei, képzőművészeti, filmes ismertetőkkel.

Kendrusz Attila rabbijelölt – A szegedi zsidó közösségünk vallási és lelki vezetője, aki a járvány alatt online istentiszteletekkel segített a kapcsolattartást, így adva erőt a mindennapokhoz. Munkálkodása alatt megújult a szegedi hitélet, és még Tóraavatás is történt, amire nagyon régen nem volt példa Szegeden.

Márkus Sándor hitközségi elnök – A Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki hosszú évek óta óriási munkát végez a helyi zsidóság örökségének megmentéséért. Nagy szerepet vállal a helyi zsidóság múltjának kutatásában, a holokausztkiállítás megszervezésében, a helyi zsidó élet fenntartásában.

Megyeri Jonatán rabbi – Már lassan 3 éve bizonyítja, hogy kitűnő tanító, nagy követő táborral rendelkezik. Használja a legmodernebb közösségi platformokat a zsidó vallás, hagyomány és történelem átadására.

Moldován Bence és Tordai Bence (Mozaik Hub) – Mindketten rengeteget tesznek a zsidó és nem zsidó civil és nonprofit szervezetekért. A háttérben segítenek a kisebb szervezeteknek, hogy egyre profibbak és nagyobbak legyenek.

Radnóti Zoltán főrabbi – A magyar rabbik egyik legismertebb alakja, aki Darvas Istvánnal a járvány alatt elindította a RaDar című online tanítást. Hétről-hétre adott tanításai, online imaalkalmai és sabeszfogadásai emlékezetesek és sokaknak nagy lelki segítséget jelentenek.

Sanyinéni telefonos krízisvonal – A pandémia alatt a csoport 12 önkéntese 365 munkanapon keresztül tartott fent krízisvonalat közösségünk rászorulóinak, és bárkinek, aki megtalálta a telefonszámot. Áldozatos és önzetlen munkát végeztek a közösségért.

Szedrócz J. Ervin főrabbi – Az újpesti hitközség rabbija különösen rendes, becsületes és segítőkész ember. Fantasztikus türelme van, és magas szintű diplomáciával kezeli a konfliktusokat. Tudásánál csak a szíve nagyobb. Önzetlenül, tiszta szívből szolgálja a közösség érdekeit.

Szilánk Zsuzsa iskolaigazgató – A magyarországi vallásos zsidó oktatás egyik legfontosabb szereplője, aki ötödik éve vezeti a Maiomindesz zsidó gimnáziumot, és idén elindította a Zsibolygó zsidó bölcsődét és óvodát is. Az általa vezetett intézményekbe több mint 100 zsidó gyerek és fiatal tanul.

Teszter Nelli zongoraművész – A zsidó közösségi rendezvények gyakori szereplője, kiváló zongoraművész, akivel évek óta rengeteg művészeti rendezvényen találkozhatunk. Nagy érdeme, hogy odaadó munkával vezeti a JCC Budapest – Bálint Ház kórusát.

Verő Tamás főrabbi és Verő Bán Linda – A járvány idején megszervezték az internetes istentiszteleteket, növelték a közösségi érzést, az együvé tartozás érzetét. A szertartásokon túl ismeretterjesztő előadásokat, játékos kvízeket szerveznek, mindketten teljes szívvel és lélekkel szolgálják a magyar zsidó közösséget.

Zucker Immánuel főkántor – Gyönyörű hangú és felkészült kántor, aki a járvány alatt azt is megmutatta, hogy milyen fontos számára a hívek elérése az interneten. Online rendszeresen tartotta a kapcsolatot a közösséggel, az online kábálát sábátok és hávdálák sokaknak adtak erőt.

A Hanukatalizátor-díj korábbi nyertesei

2012 Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary

2013 Nagy János Ádám / Kibuci Bucik Tábor

2014 Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015 Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából a Néprajzi Múzeumban

2016 Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017 Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda

2018 Deák Andrea / Adománytaxi

2019 Vadász Magda

2020 Király Kinga / A Haver Alapítvány önkéntes csapata

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp