82 év együttélés után a jemeni házaspár két nap különbséggel halt meg

Kérdés, mi volt a titkuk?

101 éves korában elhunyt Shlomo Adeni rabbi, az izraeli jemeni közösség egyik tiszteletreméltó tanítója (Mori). Felesége, Sarah mindössze két nappal később, 99 évesen követte őt. 82 éve voltak házasok, menyük, Miriam Adeni megpróbálta megmagyarázni hosszú életük és rekordhosszúságú házasságuk titkát.

„Sokan azt hiszik, hogy ez valami olyasmi, amire csak az előző generációk képesek, de ez nem igaz. Minden házaspárnak vannak közös céljai, hasonló tulajdonságai, és vágynak arra, hogy közös életet építsenek. Sok pár azt tapasztalja a házasságkötés után, hogy valami megváltozott az életében”, mondja Adeni.

Shlomo rabbinak és feleségének, Sarah-nak nem volt könnyű élete, elhagyták földjüket és szülőhelyüket, hogy egy új helyre menjenek, ahol szintén sok megpróbáltatás érte őket. A pár például hét gyermeke közül kettőt elveszített, miután Izraelbe érkezett. Eltűntek és soha nem kerültek elő, írja a vinnews.com.

Gyermekeik elrablása csak az egyike volt a sok nehézségnek. Nem volt egyszerű megőrizni a jemeni hagyományokat egy új közegben, a gyerekeket a Tórára és a micvákra tanítani. De ez volt életük legfontosabb része, és ez erőt adott nekik. A házaspár büszkén és örömmel folytatták a jemeni zsidók értékes hagyományainak megőrzését.

„Soha nem felejtették el a valódi céljaikat, semmi sem zavarta meg vagy rettentette el, semmi sem törte meg őket. Minden akadályon átugrottak és továbbmentek.

Az emberek azt mondogatták, hogy amikor Shlomo rabbi felment a mennybe, megkérdezték tőle, hol van Sarah, a felesége. Erre azt válaszolta: „A sátorban van”, ez azt jelentette, hogy hamarosan csatlakozik hozzá. És valóban ez történt, mert Sarah két nappal később követte a férjét.

„Akiket szeretnek az életükben, azok a halálukban sem válnak el” – mondta Mirjam Ademi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp