A zsidó sugar baby, az exbarátnő, a szerető és a felesége

A 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon vetített Süve baby című fekete komédia Woody Allen és a Coen testvérek legszebb napjait idézi.

Danielle (Rachel Sennott) egy biszexuális zsidó egyetemista lány, akit szeretője, Max (Danny Deferrari), sugar daddyként anyagilag is támogat. Szüleivel éppen egy süvére (halotti torra) érkezik, ami tele van ismerősökkel, és ahol nem csak a volt csaja, Maya (Molly Gordon) tűnik fel, de váratlanul Max is megjelenik, majd betoppan a felesége a néhány hónapos gyerekükkel. Ez a Süve baby alapfelállása, és innen csak fokozódik a káosz, amihez a hamisíthatatlan amerikai középosztálybeli zsidó közeg szolgáltatja a hátteret.

Rachel Sennott a Süve baby című filmben

A fiatal lánynak ugyanis nem csak azt a szituációt kellene valahogy kezelnie, hogy Maxról kiderül, korábban az apjának dolgozott, amúgy meg nős és gyereke van. De egyrészt percenként el kell magyaráznia az érdeklődő néniknek, hogy nem éhezteti magát szándékosan, és eszik rendesen, valamint vetítenie kell, hogy végzősként állásinterjúkra megy, hiszen az általa végzett gender szak nem éppen illik bele a szülők által elképzelt jogász-orvosi-gazdasági pálya szentháromságába.

A kipában mászkáló férfiak, a süve idejére letakart tükrök, a kaddist (gyászimát) mondó rabbi – aki olyan cuki, mintha Robert de Niro és Gene Kelly zsidó gyereke lenne – mind a zsidó díszletet biztosítják a fekete humorban (Ó, itt éppen a holokauszt múzeumban vagytok. Olyan… boldognak tűntök!) bővelkedő filmnek, amelyben a horrorfilmekre jellemző zenei aláfestés csak tovább fokozza a feszültséget.

A Süve baby eredetileg a rendező, Emma Seligman nyolcperces vizsgafilmje volt, amelyet később egész estés mozivá bővített tovább. A forgatókönyvet is író Seligman akárcsak filmjének főhőse, szintén zsidó és biszexuális, a filmbe azokat a vicces vagy éppen kellemetlen eseményeket írta bele, amiket valós süvéken tapasztalt. Továbbá olyan nőismerőseitől merített ihletet, akik kitartott sugar babyk voltak az egyetemi éveik alatt New Yorkban.

Így jött létre a saját szexualitására túl sok energiát fordító Danielle karaktere, akiből tulajdonképpen azért lett sugar baby, mert élvezi, hogy hatalma van és értékelik, amit csinál. Amikor viszont úgy érzi, minden összeomlik körülötte, inkább a biztosnak tűnő kiutat választja.

A Süve baby (Shiva Baby) megtekinthető a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon.

Vetítési időpontok, jegyvásárlás:

November 26. péntek, 19:15 – Művész, Chaplin

November 28. vasárnap, 15:15 – Puskin, Metropolis

November 30. kedd, 20:00 – Távmozi

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp