A holokauszt-túlélő, aki Amerika egyik nagy sztárja lett szexterapeutaként

A Kérdezd Dr. Ruth-ot című film egy nagyszerű portré egy olyan nőről, aki minden nehézség ellenére bátran haladt előre a saját útján, és megküzdött azért, amiben mélyen hitt. Elindult a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.

Miért érdemes megnézni… A Kérdezd Dr. Ruth-ot című film, egy inspiráló dokumentumfilm egy szexterapeutáról

„Ne csak ülj ott és szenvedj. Ne csak tettesd, hanem cselekedj!” Ezt tanácsolja az ünnepelt szexterapeuta, Dr. Ruth Westheimer, akinek életéről és karrierjéről szól az Ask Dr. Ruth című, felemelő új dokumentumfilm, amelyet a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon láthat először a magyar közönség. A film Dr. Ruth 90. születésnapja előtti napjait mutatja be először, amint önsegítő könyveket ír, előadásokat tart a Columbián és cikket készít a Time magazinnak.

A háttérben ott munkál a pszichológus traumatikus múltja, hiszen ő maga is a holokauszt túlélője, ám Westheimer elmagyarázza, hogy ez a kimondhatatlan tragédia hogyan járult hozzá ahhoz, hogy nyitott szívű legyen másokkal, és megértő legyen mindennel, amiről nem szívesen beszélünk nyíltan.

Dr. Ruth német-zsidó menekültként 10 évesen került egy Kindertransportba. Soha többé nem látta a családját, és számtalanszor szenvedett a méltatlan bánásmódtól a svájci árvaházban, ahová végül került. Okos és kíváncsi gyerek volt, aki nem járhatott középiskolába, mert lány volt. Így egyedül tanulta meg az iskolai tananyagot villanyoltás után, amikor már mindenki más aludt körülötte. Az Ask Dr. Ruth című film mindezt bemutatja, majd azt a nőt, aki mégis Amerika egyik nagy sztárja lett szexterapeutaként.

Dr. Ruth Westheimer nem sokat törődött ellenfelei kritikájával, miszerint „szexuális mocsokkal” szerez magának hírnevet (viszont elismerte a kamera előtt, hogy azért fogalmazhat nyílt a szexről, mert idősebb nő, nem pedig magas, szőke és gyönyörű). A platformját egész életében arra használta, hogy nyíltan beszéljen az intim kapcsolatokról, és soha nem látott őszinteséggel kínáljon megoldásokat a problémákra. Westheimer mindvégig megkérdőjelezte a női orgazmussal és örömszerzéssel kapcsolatos elvárásokat és előítéleteket és az AIDS-válságot is nagyon progresszíven kezelte. („Nem vesztegetem az időmet arra, hogy kisebbségeket hibáztassak. Növeljük a tudatosságot és találjunk gyógymódot a problémára”, hirdette annak idején.).

Dr. Ruth támogatja és elismeri az LMBTQ+ közösséget, úgy gondolja, hogy a nőknek joguk van dönteni arról, hogy az abortuszt választják-e adott esetben, mégsem tartja magát feministának, mivel azt az 1960-as évek melltartóégetésével hozza összefüggésbe. Az Ask Dr. Ruth egyik izgalmas jelenetében a szexterapeuta lánya és unokája a nőjogi mozgalomhoz való viszonyáról faggatja őt. Hosszas vita után Westheimer végül kijelenti, valójában a feminizmus radikális irányzata áll tőle távol. És annak ellenére, hogy a filmben Barack Obamát és Hillary Clintont ábrázoló képek jelennek, a dokumentumfilm szerint Westheimer mindig is távol tartotta magát a politikától, nehogy elidegenítse rajongótáborát, mert ő az emberek szintjén akart hatni.

A dokumentumfilm nem rúgja fel a filmkészítés szabályait úgy, ahogy Dr. Ruth tette a saját szakmájában a szexualitáshoz való úttörő hozzáállásával az 1980-as években. De egy nagyszerű portrét ad egy olyan nőről, aki minden nehézség ellenére bátran haladt előre a saját útján, és megküzdött azért, amiben mélyen hitt.

Vetítési időpontok: 

online – november 25. csütörtök, 18h – jegyvásárlás itt.

offline – november 28. vasárnap 19h, Puskin mozi – jegyvásárlás itt.

További információk:

https://zsifi.org/film/kerdezd-dr-ruthot/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp