Amikor boldogan néznéd, hogy a fiad elfújja első szülinapos gyertyáját, de valaki éppen beáll a kamera elé

Az online együttlét határait feszegető A végén még beléd szeretek című film még a Covid előtti időszakban készült, de egy olyan történetet mesél el, amely időközben mindannyiunk számára ismerőssé vált. A filmet a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon lehet megtekinteni.

Egy fiatal pár az ágyban fekszik, és éppen közelednének egymáshoz, amikor a szomszéd szobában felsír egy gyerek. Ekkor derül ki, hogy a pár tagjai nem egy ágyban, de még csak nem is egy országban tartózkodnak, és egy síró gyerek a távszexnek is ugyanúgy véget vet, mint a valódinak.

Judith Chemla A végén még beléd szeretek című filmben (Fotó: ZsiFi)

A francia Julie (Judith Chemla) és az izraeli Yuval (Arieh Worthalter) fiatal házasok, akik Párizsban élnek egyéves gyermekükkel. Azaz csak élnének, mivel Yuval vízuma lejárt, így haza kellett utaznia, amíg új vízumot nem kap. A francia bürokrácia malmai azonban lassan őrölnek, a távkapcsolat pedig hasonló lassúsággal kezdi felőrölni a film hőseit.

A nehézségeket csak tetőzi, hogy a fotóművész Yuval éppen egzisztenciális válsággal küzd, Julie pedig eközben egyedül marad Párizsban egy kisgyerekkel és rengeteg munkával. A videohívások közben a kulturális különbségek is szembeütköznek, amikor az intimnek szánt beszélgetéseken sokszor részt vesz Yuval izraeli családja, mármint az egész pereputty (mispoche, hogy helyben maradjunk), a szülőktől kezdve a testvérek gyerekein át egészen a nagypapa külföldi ápolónőéig. Vagy, ha nem ők, akkor a haverok vannak jelen, akik csak azért nem kezdenek el turkálni Julie hűtőjében, mert azt Skype-on keresztül nem lehet.

Az egymás folyamatos figyelése a Skype kameráján keresztül először jó ötletnek tűnik, az idővel azonban úgy tűnik a virtuális egymásra kattanásnak is megvannak a saját határai, amiket lehet, nem a legszerencsésebb túlságosan feszegetni. Ahogy pörög a film, egyre erőteljesebben nő bizonytalanság annak kapcsán, képes lehet-e túlélni Julie és Yuval kapcsolata a huzamosabb távollétet.

Az izraeli Keren Ben Rafael által rendezett A végén még beléd szeretek (À coeur battant) című film különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet Skype-beszélgetéseken keresztül láthatjuk, egy olyan időszakból (a film 2019-ben készült), amikor a videochat még nem volt a mindennapok része, mint a koronavírus által sújtott mai világban.

Így most, amikor a távolságban élés, dolgozás, tanulás a járvány fel-felerősödő hullámai miatt egyre elfogadottabbá vált, A végén még beléd szeretek szereplőinek problémáit is könnyebb átérezni és megérteni. Azzal a nehézséggel, amit Julie és Yuval a történet folyamán átélnek, hogy nem tudnak együtt lenni valakivel, akivel nagyon szeretnének, és nincs ott a közelükben az, akire éppen nagy szükségük lenne, az elmúlt két évben mindannyiunk találkozhattunk már.

A Covid-korszakban ezek a problémák persze mindennapossá váltak, és a megoldásukhoz is másképpen állunk már hozzá, mint Julie és Yuval, akik még egy olyan időszakban kényszerültek a számítógépek és okostelefonok kamerái elé, amikor ez még nem volt annyira magától értetődő.

A végén még beléd szeretek című izraeli-francia filmet a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében vetítik.

Vetítési időpontok, jegyvásárlás:

November 23. kedd, 19:00 – Művész, Chaplin

November 27. szombat, 20:15 – Puskin, Metropolis

December 4. szombat, 20:00 – Távmozi

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp