Hazahozták és újratemetik Slachta Margit hamvait

Slachta Margit a II. világháború idején rendtársaival együtt több mint ezer zsidó életét mentette meg. Ő volt az első magyar női országgyűlési képviselő.

Slachta Margit 1974. január 6-án, Buffalóban hunyt el, és ott is temették el. Slachta Margit földi maradványait október 26-án exhumálták, majd Magyarországra szállították november 9-én.

Újratemetése 2021. december 7-én 16.00 órakor lesz a Fiumei úti sírkertben.

Az 1884. szeptember 18-án született Slachta Margitot parlamenti és szociális munkája mellett legtöbben életveszélyt is vállaló embermentő munkájáról ismerik. A vezetésével a szociális testvérek több mint ezer zsidó életét mentették meg, köztük Heltai Jenőt, Márkus Emíliát, Radnóti Miklós feleségét, Gyarmati Fannit és Rusznyák Istvánt, az MTA későbbi elnökét. A mentésben való részvétel miatt halt vértanúhalált a társaság egyik tagja, a 2006-ban boldoggá avatott Salkaházi Sára.

“Slachta Margit fő célja volt az ember, az egyén és a család boldogítása, a gyermek-, nő- és családvédelem. Ehhez kevésnek tartotta a karitatív munkát, emberhez méltó társadalmi körülményeket kívánt kialakítani. A társadalmi reformok és a belső megújulás szolgálata által egy egészen új krisztusi világ előkészítésén fáradozott, amelyben egyre kevesebb a hajótörött, tehetetlen, elhagyott ember”, írja a hírt közlő magyarkurir.hu.

Slachta Margit a második világháború utáni két országgyűlési ciklusban volt képviselő, azonban antikommunista nézetei miatt háromszor zárták ki az Országgyűlés törvényhozói munkájából és bujkálnia kellett.

1949 nyarán illegálisan hagyta el Magyarországot. A korabeli dokumentumok szerint 1951 novemberében érkezett Bécsbe, ahonnét ugyancsak illegálisan szeretett volna visszajönni Magyarországra, sikertelenül.

1953. május 5-én az Egyesült Államokba utazott, és végleg ott telepedett le. Az emigrációban is aktív maradt, megpróbált segíteni az 56-os menekülteknek is. A Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában hunyt el, Buffalóban 1974-ben.

1969-ben Izrael Állam a Világ Igaza kitüntetést adományozta neki, emlékére fát ültettek a Jad Vasem kertjében.

Ami akkor több hónapos próbálkozás ellenére sem volt lehetséges, az most, 70 évvel később a hálás utókor jóvoltából megtörténhetett.

135 éve született a zsidókat mentő szerzetesnő, aki Gyarmati Fannit is bújtatta a holokauszt idején – Kibic Magazin

Slachta Margit volt az első magyar női országgyűlési képviselő. A II. világháború idején rendtársaival együtt több száz zsidó életét mentette meg. 135 éve, szeptember 18-án Kassán született Slachta Margit Borbála, a Szociális Testvérek Társaságának alapítója, az országgyűlés első női képviselője, aki a társadalom legnagyobb feszítő erejének a szociális problémákat tartotta, érvelt a nők taníttatása mellett, társadalmi környezettanulmányokat írt, napilapokban publikált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp