Nő írta azt a 18. századi Eszter könyve-tekercset, amelyet Jeruzsálemben árvereznek el

Kevés példa van olyan szövegre, amelyet nők írtak a korszakban. Az Amron-tekercs viszont bizonyítja a vallásos nők jelentőségét az olaszországi zsidó közösség akkori életében.

Egy jeruzsálemi aukciósház ritka antik zsidó szöveget mutatott be. A 18. századi tekercs Eszter könyvét tartalmazza, amelyet egy tinédzser lány írt.

Luna Amron egy római zsidó lány volt, aki 14 évesen írhatta a most bemutatott 18. századi tekercset.

A jeruzsálemi Kedem Aukciós Ház szerdán hozta nyilvánosságra a leletet. A tekercs a jövő héten kerül eladásra.

Kevés példa van olyan szövegre, amelyet nők írtak a korszakban. Az Amron-tekercs viszont bizonyítja a vallásos nők jelentőségét az olaszországi zsidó közösség akkori életében.

Amron szerepel szerzőként a tekercs kolofonjában, amely a szöveg végén található. Kedem elmondta, hogy a lány családja magasrangú és gazdag volt annak idején.

Az egyelőre kérdés, hogy Luna Amron csak a szöveget írta vagy az illusztrációkat is ő készítette-e, írja a The Times of Israel.

A Kedem kutatói elmondták, hogy egy házassági szerződést is felfedeztek korábban, amely Luna Amron és Jacob di Segni, egy másik prominens olasz zsidó családból származó férfi 1776-os házasságát bizonyítja.

Az Eszter könyvét, amely a zsidó szabadulás történetét meséli el a Perzsa Birodalom idején, i.e. 5. század körül írhatták. A történetet hagyományosan egy kézzel írott tekercsből olvassák fel purim ünnepén.

A zsidó törvények nem fogalmaznak egyértelműen egy nő által írt Eszter-könyv státuszával kapcsolatban. Vannak tudósok, akik azt mondják, hogy egy ilyen tekercs érvénytelen, míg mások, köztük Maimonidesz, megengedőek ez ügyben.

Az aukciósház szerint Eszter könyvének két másik példánya is ismert, amelyet Olaszországban nők írtak – az egyik 1840-ből, a másik pedig 1564-ből való.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp