5 érdekesség az idén 50 éves Hegedűs a háztetőnről

50 évvel ezelőtt, 1971. november 3-án mutatták be a Norman Jewison által rendezett Hegedűs a háztetőn című filmet.

A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozatát 50 évvel ezelőtt mutatták be először. Ennek kapcsán a Forward összegyűjtött néhány kevésbé ismert érdekességet a három Oscar-díjat elnyerő filmről.

– Norman Jewison, az 1971-es film rendezője azzal utasította el a Broadway darabban Tevje szerepét játszó Zero Mostelt, hogy a színész „túl nagy, túl amerikai, és nem úgy hangzik, mint egy orosz zsidó”. Amikor ennek híre ment szinte mindenki Tevjét akarta eljátszani a filmben, a jelentkezők között volt Danny Thomas, Walter Matthau, Rod Steiger, Danny Kaye és Richard Burton is.

– A szerepet végül megkapó izraeli Hájim Topol mindössze 35 éves volt, amikor a filmet forgatták. A forgatás alatt a sminkesek minden reggel megálltak Jewison lakókocsijánál, hogy levágjanak néhány fehér szőrszálat a szakálláról, és felrakják Topol szemöldökére.

– Hogy biztosak legyenek abban, hogy Topol pontosan ugyanoda néz, amikor Istennel beszélget, Jewison és kollégái fogtak egy botot, rádöftek egy fehér kartondarabot, amire egy Dávid-csillagot rajzoltak. Jewison szerint, amikor Topol „odanézett, úgy érezhette, hogy Istennel beszélget”.

– Anatevka, Tejve faluja a filmben tulajdonképpen három különálló falu volt Zágráb közelében. Az egyik falut úgy hagyták, ahogy volt, egy másikban korabeli faburkolattal bővítették ki a házakat, a harmadikban pedig a filmes stáb egy zsinagógát és egy piacteret épített. A filmbeli piactér annyira élethűre sikerült, hogy egy helyi lakos lovat akart volna ott vásárolni.

– A filmbe a színpadi változathoz képest új jelenetek is kerültek, amelyekhez új zenére volt szükség. John Williams szerezte a zenét, beleértve a nyitójelenet hosszú hegedűdarabját, amelyért a zeneszerző megkapta első Oscar-díját. Jewison meggyőzte a legendás hegedűművészt, Isaac Sternt, hogy játssza fel a hegedűs szólókat, a filmben a háztetőn viszont egy norvég színész és táncos, Tutte Lemkow látható a hegedűs szerepében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp