Online és offline is követhető lesz az idei Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

November 22-től december 5-ig tart az idén 10 éves zsidó kulturális esemény.
10 éves lett a JCC Budapest–Bálint Ház által rendezett Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. A jubileumi számot még az eddigieknél is jobb, izgalmasabb és nem utolsósorban hosszabb fesztivállal ünneplik meg.

De a fesztivál célja ma is pontosan ugyanaz, mint amikor elindították: minél sokrétűbb képet adni a zsidóság rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról, zsidókról és nem zsidókról, identitásról, a világról, melyben élünk. A november 22-től december 5-ig tartó esemény azonban az eddigiektől eltérően idén hibrid módon lesz megtartva: az első héten élőben két budapesti moziban, a Puskinban és a Művészben, a második héten pedig csak online, a Budapest Film Távmozi segítségével lehet a filmeket megnézni. S hogy még különlegesebb legyen az idei ZSIFI: az országos mozibemutató előtt látható lesz Mundruczó Kornél és Wéber Kata régóta várt, Cannes-ban debütált legújabb filmje, az Evolúció. A rendező legújabb alkotása zsidó témájú, az epizódok egy család három generációját követik nyomon, a második világháború szürreális emlékétől a mai Berlinig.

Aranyhangúak

A 10 év alatt a ZSIFI Magyarország kulturális unikumává fejlődött, s nemcsak a hazánkban élő zsidó közösség, hanem a zsidó kultúra iránt érdeklődő többségi társadalom körében is egyre népszerűbb. A szemle tradícióját követi, vagyis a kortárs zsidó alkotók legújabb filmjeit vagy az elmúlt év legjobb zsidó tematikájú és izraeli filmjeinek széles bemutatására törekszik. A filmválogató csapat (mely egyaránt áll filmes szakemberekből és a JCC Budapest–Bálint Ház munkatársaiból, illetve partnereiből) figyelmet fordít arra is, hogy sokféle nemzeti háttérből érkező filmet mutasson be a világ minden tájáról.

A filmfesztivált az egyéb kulturális kísérőprogramok teszik még színesebbé, változatosabbá. Szakmai beszélgetések, fórumok, zsidó emlékhelyeket bemutató séták és közönségtalálkozók rendezőkkel válthatják egymást a ZSIFI napjai alatt.
A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház, partnerségben a Gólem Színházzal. A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely főpolgármester. Stratégiai partnereink és támogatóink a ZsiFi létrejöttében: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a MAZS Alapítvány, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

Mrs. G., a fürdőruha-királynő
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp