Egy szefárd zsidó család életébe enged bepillantást a Netflix új sorozata

A klub című török sorozat az 1950-es évek Isztambuljában játszódik, és a zsidóság egy kevésbé ismert világába kalauzolja el a nézőket.

A klub (The Club, törökül Kulüp) című török dráma egy szefárd zsidó családról szól az 1950-es évek Isztambuljában. A hat részes sorozat egy kevésbé ismert zsidó világba enged bepillantást a nézők számára, írja a JTA.

A cselekmény az 1950-es években játszódik, hősei Matilda, egy szefárd zsidó nő, aki épp most szabadult a börtönből, a lánya, Raşel, illetve a Club Istanbul nevű szórakozóhely alkalmazottai, ahol Matilda is dolgozik. A történetben Matilda megpróbál jó kapcsolatot kialakítani a lányával, és távol tartani őt egy problémás alaktól, valamint kiállni az éjszakai klub főnökével szemben.

Az első rész egy héber nyelvű szombati imával kezdődik és egy ladino dallal végződik. A sorozat beleszövi a cselekménybe a zsidó vallási hagyományokat, valamit a törökországi zsidók állandó őrlődését a kisebbségi lét elfogadása és az asszimiláció között. A sorozat fő nyelve a török, de minden epizódban hallható némi ladino, a szefárd zsidóság történelmi nyelve, amely a középkori spanyol, héber és arámi nyelv keveréke.

A kihalás veszélye fenyegeti a szefárd zsidók középkori nyelvét – Kibic Magazin

Egyre kevesebben beszélik a ladinót, a Spanyolországból elüldözött zsidók nyelvét. Pedig a ladino még a Spanyol Királyi Akadémia szerint is egy rendkívül fontos kulturális és történelmi jelenség. A Spanyolországból 1492-ben elüldözött zsidók saját nyelvüket, a ladinót is magukkal vitték azokba az országokba, ahol végül letelepedhettek.

A sorozat törökországi bemutatója során nemcsak a 15 ezres helyi zsidóság tetszését nyerte el, de az egész országban nagy népszerűségnek örvendett. A klub több olyan török tabutémának számító történelmi eseményt is megjelenít, mint az 1955-ös isztambuli pogrom, amelyet leginkább a görög kisebbség ellen követtek el, de örményeket és zsidókat is érintett.

A klub elérhető a Netflixen magyar felirattal.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp