Virtuálisan bejárhatók lengyelországi műemlék zsinagógák

Egy új projektnek köszönhetően ezentúl otthonról, a fotelből nézhetjük meg a különleges épületeket.

Néhány évvel ezelőtt egy kirándulás során a Lengyelország észak-keleti felén lévő Sejnybe keveredtünk, és ha már ott voltunk megnéztük a város híres zsinagógáját. A Fehér zsinagógának nevezett épület azonban zárva volt, így akkor nem tudhattuk meg, hogyan néz ki a ma már kultúrháznak használt zsinagóga belülről.

A Fehér zsinagóga Sejnyben (Fotó: Kibic)

Ezt a hiányosságot most egy újdonsült lengyel projektnek köszönhetően sikerült pótolni, méghozzá úgy, hogy ki sem kellett mozdulni az íróasztal mellől. A Lengyelországi Zsidó Örökség Megőrzéséért Alapítvány ugyanis egy olyan projekttel állt elő nemrég, amely 3D-technológiával rögzíti és mutatja be Lengyelország zsidó emlékeit, zsinagógákat, temetőket. Az első körben nyolc műemlék zsinagóga nézhető meg a projekt oldalán, többségük az ország keleti részén található.

Köztük van Sejny Fehér zsinagógája is, így most bejárhattam belülről is az épületet, amelyben új funkciójának megfelelően lépcsős nézőteret és színpadot alakítottak ki. A falakon körbe a város 537 holokauszt-áldozatának neve olvasható. A régi tóraszekrény helyén egy menóra emlékeztet arra, hogy egykoron más célokra használták az épületet.

Sejnyn kívül virtuálisan bejárhatók még Olsztyn, Orla, Przysucha, Łęczna, Kraśnik, Zamość és Zamość zsinagógái, van köztük romosabb és szépen felújított, de mindegyik épület különleges a maga nemében. Az oldalon a zsinagógák történetéről is lehet olvasni angol, héber és lengyel nyelven.

A Virtuális kapcsolatok a meglévő zsidó örökséghez Lengyelországban elnevezésű projektnek a történelmi épületek kényelmes bemutatásán túl az is célja, hogy erősítse a párbeszédet az ország zsidó örökségéről, és annak megőrzéséről. Ennek érekében webináriumokat szerveznek, ahol szakemberek beszélgetnek, vitatkoznak a témával kapcsolatban. A projektet a lengyel külügyminisztérium pályázatán elnyert összegből finanszírozza az alapítvány.

Hasonló módon egyébként a nagykanizsai zsinagógát is meg lehet virtuálisan tekinteni:

Virtuálisan bejárható a nagykanizsai zsinagóga – Kibic Magazin

A város turisztikai fellendítésének érdekében hamarosan létrejövő alkalmazáshoz készült el több nevezetesség, köztük a zsinagóga háromdimenziós épületbejárása. A virtuálisan bemutatandó épületek között szerepel a Thúry György Múzeum, az Alsóvárosi templom és a közel kétszáz éves zsinagóga, írja beszámolójában a zsido.com. A 3DIM együttműködő partnere, a Fantastigo felkérésére készítette el a zsinagóga „beszkennelését”, amit erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp