Magyarország a top 3 legantiszemitább ország között Európában

Sokszor halljuk, a migráció miatt Nyugat-Európát a zsidók már egyre kevésbé érzik biztonságosnak. Ettől még azonban az antiszemitizmus az EU keleti tagországaiban erősebb, méghozzá jócskán a TEV 16 országra kiterjedő nemzetközi kutatása szerint.

A magyar társadalom közel fele nem igazán szereti a zsidókat, 16 európai ország közül nálunk a harmadik legnagyobb az antiszemitizmus egy friss nemzetközi kutatás szerint. Az adatok alapján a jobboldalon nagyobb a zsidóellenesség, de az ellenzéki szavazók harmada-negyede is előítéletes.

 A magyarországi Tett és Védelem Alapítvány által kezdeményezett vizsgálat a maga nemében példa nélküli: 16 európai országban kérdezték le ugyanazt a kérdőívet reprezentatív mintákon. Ebből már izgalmas összkép jön ki az európai antiszemitizmus mintázataira – egy olyan időszakban, amikor a zsidóellenesség megjelenése sokat változott, írja a Telex.

Nagy-Britanniában már a baloldali antiszemitizmus erősebb, mint a „hagyományos” jobboldali, az Izrael-ellenesség pedig Nyugat-Európában máshol is széles körű, de a zsidóellenességnek összességében a volt szocialista országokban van a legnagyobb táptalaja. És Görögországban, ahol az antiszemitizmus minden más országnál erősebb egy frissen publikált nemzetközi előítélet-kutatás szerint. ű

A Netanjahu alatt szoros izraeli szövetségessé váló magyar kormány kommunikációjában is visszatérő elem, hogy a migráció miatt Nyugat-Európát a zsidók már egyre kevésbé érzik biztonságosnak. Ettől még azonban az antiszemitizmus az EU keleti tagországaiban erősebb, méghozzá jócskán. „A mostani kutatás azt bizonyította, hogy a súlyos erőszakcselekmények száma és az antiszemita előítéletesség mértéke lényegében semmilyen összefüggést nem mutat egymással” – fogalmaz a kutatás vezetője, Kovács András, a CEU professzora.

„Számos olyan országban, amelyekben nagy az antiszemita előítéletesség, mint például Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, elenyésző számú erőszakos cselekményt regisztráltak. Ellenben sok antiszemita atrocitás – támadás, zaklatás és rongálás – történik olyan országokban, amelyekben alacsony az antiszemita előítéleteket táplálók aránya, mint például Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp