Halál a zsidókra! – skandálta a tömeg Lengyelország nemzeti ünnepén

A lengyelországi zsidóságról szóló könyvet is elégettek a nemzeti függetlenség napját ünneplők Kalisz városában.

Lengyelország függetlenségét ünnepelték országszerte november 11-én. Ezen a napon leginkább szélsőjobbosok rendeznek felvonulásokat a nagyobb városokban. Így történt ez az ország középső részén fekvő, 100 ezer lakosú Kaliszban is, ahol az ünneplő tömeg az ország függetlensége helyett inkább a zsidók iránti gyűlöletére helyezte a hangsúlyt.

Kalisz volt az első olyan lengyel város, ahol a zsidók különféle jogokat kaptak Szemérmes Boleszláv lengyel fejedelem jóvoltából 1264-ben. A városban pár napja összegyűlő ünneplők úgy gondolták a lengyel függetlenség mellett erről az eseményről is meg kell emlékezzenek. Fogtak hát egy vörös borítású könyvet, amely a zsidóknak védelmet nyújtó Kaliszi Statútumot volt hivatott szimbolizálni, és „Halál a zsidókra!” felkiáltással meggyújtották azt.

„Ez egy ijesztő és szimbolikusan fontos esemény” – mondta Rafal Pankowski, a lengyelországi Soha többé elnevezésű rasszizmus ellenes csoport egyik vezetője. Az eseményt a náci Németországban, többek között az 1938-as kristályéjszakai pogromokon történt könyvégetéshez hasonlította. A pogrom 83. évfordulója szerdán volt. „Több mint 25 éve követem az antiszemitizmust, de ilyet még soha nem láttam” – nyilatkozta Pankowski a JTA-nek.

Az antiszemita könyvégetést a lengyel elnök és a kormánytagok is elítélték. A rendőrség megvizsgálta az esetről készült felvételeket, és három személyt őrizetbe vettek a könyvégetéssel kapcsolatban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp