Ortodox zsidónak adta ki magát egy muszlim férfi, és feleségül vett egy vallásos zsidó nőt

A helyi rabbi felesége az esküvő előtt gyanakodni kezdett, de senki sem törődött az aggályaival.

Két héttel az ortodox esküvője után jött rá egy brooklyni zsidó nő, hogy férje valójában libanoni muszlim, valószínűleg palesztin, aki zsidónak adta ki magát.

A férfi állítólag több éven át tanult egy jesivában, és meggyőzően titkolta el valódi származását. A vőlegényt Eliyah Haliwaként ismerték a zsidó közösségben.

A férfi a sajtóban megjelent fotókon hagyományos ultraortodox ruhában látható az esküvőt megelőző különféle eseményeken. Más képeken viszont libanoni családjának tagjai között bukkant fel, és már egyáltalán nem tűnt zsidónak.

A menyasszony a brooklyni szefárd zsidó közösségből származik. A nő családja által felfedezett dokumentumok azt mutatják, hogy a férfi más néven szerepel libanoni útlevelében, és egyes hírek szerint legalább még egy másik útlevele volt. A férfi valószínűleg egy bejrúti muszlim palesztin lehet, írja a The Times of Israel.

Az esetet ismerő forrás a Kikar Hashabbat honlapja szerint az egyetlen személy, akinek az esküvő előtt kétségei voltak a vőlegénnyel kapcsolatban, a helyi rabbi felesége volt, aki az esküvő előtt leckéket tartott a menyasszonynak a zsidó házassági törvényekről.

A forrás szerint a nő többször próbált beszélni rabbikkal aggodalmairól, de kérései süket fülekre találtak.

A vőlegény állítólag folyékonyan beszél héberül, és öt-hét évet töltött egy jesivában.

Csak az esküvő után szólt valaki a menyasszony apjának, hogy jobb, ha utána néz a vőlegény származásának. Ekkor a menyasszony testvérei elmentek az ifjú házasok otthonába, és ott a vőlegény fényképével három útlevelet találtak különböző nevekkel.

A helyi rabbik ezután azonnal intézkedtek, hogy a menyasszony elhagyja otthonát, és biztonságos helyre vigyék.

Az FBI nyomozást indított az ügyben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp