Katonai tiszteletadás mellett emlékeztek az első világháború zsidó hőseire

Az eseményre a nagy háborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulóján került sor a szegedi régi zsinagóga udvarán.

Katonai tiszteletadás nyitotta és zárta a november 11-i, koszorúzással egybekötött megemlékezést a szegedi régi zsinagóga udvarán, az első világháborúban elesett zsidó katonák emléktáblájánál, számolt be a delmagyar.hu. A tiszteletadás után kétperces néma főhajtás következett az áldozatok tiszteletére, majd Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője mondott emlékező beszédet.

 

„Akikre ma itt emlékezünk, azok a legnagyobb értéket adták hazájukért: a saját életüket. Nemzeti érzelemtől hajtva, félelmet nem ismerve rohantak a lövészárkokon át, hogy szolgálják hazájukat, védelmezzék bajtársaikat, szeretteiket”

idézi a lap Kendrusz Attilát, aki beszédében kijelentette, hogy az elesett katonák neve és emberfeletti áldozatuk sosem megy feledésbe.

A beszéd után a zsidó hitközség férfitagjai kaddist, gyászimát mondtak. Ezután a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Szegedi Járási hivatal, Szeged város, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség és a Szegedi Zsidó Hitközség nevében.

A zsidóság tragédiájának kezdete volt az első világháború – Kibic Magazin

Száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború, amely nemcsak a 20. század nagy katasztrófáinak kezdete volt, de az európai zsidóság számára is jelentős fordulópontot jelentett. A nagy háború – ahogy akkoriban nevezték – annak ellenére lett a zsidók tragédiájának egyik meghatározó eseménye, hogy kezdetben a zsidóság is nagy lelkesedéssel támogatta országa belépését a háborúba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp