Iványi Gábor: Megrendült a keresztény hitem

Iványi azt mondta, azzal, hogy zsidóságát vállalta, lehet, hogy problémájuk lesz a zsidóknak és keresztényeknek is, és két szék között pad alá esik. De ő nem fél ettől.

Interjút készített a HVG Iványi Gábor lelkésszel a napokban, ahol többek között héber névadó szertartásáról is kérdezték, amelyet a Szim Salom körében tartottak nemrég.

Iványi Gábor elmondta, sokakat megosztott a döntése barátai, szerettei körében is. Elismeri, lehet, érzik, megrendült a keresztény hite.

Jézus mondja: »Rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt«. (…) Ha én végignézek ezen az óriási gyümölcsöskerten, ami a kereszténység, akkor azt mondom, hogy ezek ehetetlen gyümölcsöt termő fák, amik legfeljebb árnyékot adnak.

Sokszor foglalkozott a betérés gondolatával is, hogy szolidaritásból így álljon ki az antiszemitizmus ellen, de nem így döntött. Sokan eddig hídként tekintettek rá a kereszténység és a zsidóság között. Azzal, hogy zsidóságát vállalta, lehet, hogy problémájuk lesz a zsidóknak és keresztényeknek is, és két szék között pad alá esik. Nem fél ettől.

A pad alatt is van élet.

Ezen kívül beszélt még a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kivéreztetéséről, a magyar társadalom általános állapotáról, a szegénységről, az érzéketlenségről.

Szerinte a gyávaság mellett az antiszemitizmus is jellemző magyar tulajdonság. A hatalmon lévők kereszténységét a hajléktalanok kriminalizálása miatt egyenesen ördöginek nevezi.

Ezen mindig fennakad a szemük és elfehérednek, amikor ilyeneket mondok. Pedig ez a bűnök bűne. (…) Hol van a világon még egy ilyen szellemi értelemben vett koszfészek? És utána belevihognak a világ arcába.

Iványi Gábor fájlalja, hogy ehhez az ország gyávaságból asszisztál, szeretné hinni, jövő áprilisban változás lesz. Szerinte azzal nincs baj, ha egyházi vezető  politizál, a Bibliában a próféták is ezt tették.

Kapcsolódó cikkünk:

Gesztusok – Dr. Iványi Gábor lelkész héber névadójának margójára – Kibic Magazin

Iványi Gábor héber névadójával formálisan is közösséget vállalt múltbéli zsidó őseivel. A világ zsidóságának ma már nagy részét tömörítő progresszív irányzat ugyanis elismeri az apai jogú zsidó leszármazást is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp