Emlékezzél meg a szombat napjáról, és szenteld meg azt!

A JCC Budapest – Bálint Ház Lakásszeminárium Extra programja, a Tízparancsolatról az irodalomban és a képzőművészetben címmel a negyedik parancsolattal folytatódik.

A JCC Budapest – Bálint Ház Lakásszeminárium Extra: Kőbe vésve sorozatának következő témája: Negyedik parancsolat: Emlékezzél meg a szombat napjáról, és szenteld meg azt!

Tudjuk, a hetedik napon megpihent… A heti robot utáni szabadnap, lehet az akár a világ teremtése is, zsidó találmány. A megszentelt napon tilos bármiféle munka. A parancsolat további jelentéssel bővült Mózes 5. könyvében: az Egyiptomból, a fogság állandó robotjából való szabadulás után emlékeztetni kellett a népet a szombat szentségére.

E parancsolat kapcsán azt vizsgáljuk, hogyan, milyen jelentésekkel megy át a szombat a kereszténység vasárnapjába, és a húsleves-rántotthús pavlovi reflexei, a vasárnapi családi ebéd ábrázolásai mellett mit jelent pontosan, és mivel áll kapcsolatban a szomorú vasárnap. Hogyan töltik el, élik meg manapság az emberek a szabadnapjukat, beszélhetünk-e egyáltalán „szertartásos” pihenésről napjainkban? Az irodalmat és a képzőművészetet sem hagyták érintetlenül ezek a kérdések, ezért mi egyáltalán nem pihenünk, majd az előadás után!

Előadó: Halász Rita, Margó-díjas író, művészettörténész

Időpont: november 11. 18:00 óra

Helyszín: Közkincs Könyvtár, Budapest, Rákóczi út 11.

Jegyvásárlás, részletek: http://web.balinthaz.hu/Event/kultura_lakasszeminarium_extra_kobe_vesve_a_tizparancsolat_a_kepzomuveszetben_es_az_irodalomban_2021-11-11_18₀0

Facebook: https://www.facebook.com/events/566584987896696

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp