A Dohány utcai zsinagógát fénnyel megfestve emlékeztek a kristályéjszaka borzalmaira

Az 1938-as zsidó ellenes pogrom 83. évfordulójára emlékezett az Élet Menete.

A nemzetközi szervezet Legyen világosság elnevezésű kezdeményezéséhez csatlakozott a magyarországi Élet Menete, amely a Dohány utcai zsinagóga falát fénnyel megfestve emlékezett az 1938-as szörnyű éjszakára.

A megemlékezésen felszólalt Gordon Gábor, a Élet Menete Alapítvány elnöke, Marc Dillard, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Frölich Róbert országos főrabbi, Hegedűs D. Géza színművész, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete, Jakov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete, Kardos Péter főrabbi és Verő Tamás főrabbi. Az eseményen fellépett Bódi Mónika és Oláh Gergő.

Az megemlékezés egész ideje alatt a zsinagóga falára azokat személyes üzeneteket vetítették, amelyek az egész világról érkeztek a kristályéjszaka 83. évfordulója alkalmából.

A pogrom, amely mindent megváltoztatott – 80 éve történt a kristályéjszaka – Kibic Magazin

1938. november 9-10-én lángba borultak a zsinagógák a náci Németország egész területén. A központilag irányított pogrom a megrongált több ezer zsidó üzlet összetört kirakatüvegeiről kapta a kristályéjszaka nevet. „A kristályéjszaka mindent megváltoztatott” – mondja a kilencvenes éveiben járó Ruth Weistheimer abban a Leo Baeck Intézet által készített videóban, amelyben holokauszt túlélők mesélnek a Kristallnachtról, vagyis a kristályéjszakáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp