Izrael több ezer zsidó kimenekítését tervezi a polgárháború sújtotta Etiópiából

Az izraeli miniszterek 5000 etiópiai zsidó bevándorlásának felgyorsításáról állapodtak meg az afrikai országban kiéleződő harcok közepette.

Pnina Tamano-Sata bevándorlásért felelős miniszter és Ajelet Seked belügyminiszter a mai napon megállapodott arról, hogy Izrael felgyorsítja 5000, magát zsidó származásúnak valló etiópiai alijázását (bevándorlását).

Az etióp zsidók kimenekítését kérik Izraeltől a polgárháború közeli helyzet miatt – Kibic Magazin

Több mint 14 ezer zsidó gyökerű ember vár Etiópiában arra, hogy kivándorolhasson Izraelbe. Az országban kialakuló egyre feszültebb helyzet miatt kimentésük egyre sürgetőbbé válik. Etiópiában 11 napja folynak harcok a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigré tartományt magának követelő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között.

A megállapodás olyan személyekről szól, akiknek első fokú rokonaik élnek Izraelben, és jogosultak voltak a bevándorlásra egy 2015-ös kormányhatározat alapján, amelynek értelmében 9000 embert hoztak volna a zsidó államba.

A megállapodás nem vonatkozik arra a több ezer személyre, akik évek óta az Addisz-Abebában, illetve Gondárban lévő táborokban várakoznak, és akiknek nincsenek közeli rokonaik Izraelben. A Ynet tudósítása szerint ez azért okozhat problémát, mert az évek óta a táborokban várakozók közül többen házasságokat kötöttek és gyerekeik születtek, akik nincsenek rajta a 2015-ös listán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp