Wallenberg mentette meg a józsefvárosi alpolgármester édesanyját

Józsefvárosban emléktáblát kapott a zsidók ezreit megmentő svéd diplomata. Az avatáson beszédet mondó Erőss Gábor számára személyes kötődése is volt az eseménynek.

1944. őszén Raoul Wallenberg áthelyezte főhadiszállását Budáról az Üllői út 2-4-be, a Kálvin tér mellé. Az épület a svéd diplomata számos szervezetének adott otthont, és innen irányította mentőakcióit. Ennek emlékére állított emléktáblát november 4-én a Raoul Wallenberg Egyesület, egy magánszemély és a Józsefvárosi Önkormányzat. Utóbbi képviseletében Erőss Gábor alpolgármester vett részt az avatáson, ahol beszédet mondott.

 

Erőss a Facebookon megosztotta beszédének szövegét, amelyben egy személyes szál is elhangzott:

„Felmentem a Schutzpass-ért az Üllői útra. Már nem is tudom, hogy tudtam oda bejutni. Rendőrök voltak. Sokan voltak. Karomon a gyerekkel. Kinevettek, mert én bediktáltam a férjem nevét is [akit már korábban deportáltak, egy német lágerben volt egykor]. Végülis kiadták a Schutzpass-t [neki is]. Danielson svéd királyi követ 1944. augusztus 26-án kelt aláírásával, amelynek hitelességét – mert erre is szükség volt – Raoul Wallenberg, a svéd követség titkára október 22-én az aláírásával külön igazolta. Ennek alapján a KEOKH november 30-ig még a sárga csillag viselése alól is mentesített – ezt persze a nyilasok nem fogadták el.”

Az alpolgármester közlése szerint a fenti részlet nagyszüleinek emlékirataiból való, a benne említett karon ülő gyermek pedig az édesanyja, aki akkoriban másfél-kétéves volt, és aki személyesen is megjelent az emléktábla avatásán.

„Nemcsak Józsefváros köszönhet sokat Raoul Wallenbergnek, de én személyesen is”

– olvasható Erőss Gábor beszédének szövegében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp