Szobrot kap Liverpoolban a Beatles zsidó menedzsere

Az „ötödik Beatle-nek” is nevezett Brian Epstein érdeme, hogy az üzleti élethez keveset értő fiatal tehetségekből a világ legmeghatározóbb rockegyüttese lett.

Brian Epstein jom kipur napján született orosz és litván zsidó származású családban. 1961-ben ő fedezte fel először a Beatlest a liverpooli Cavern Clubban. 1962-ben lett a zenekar menedzsere, neki köszönhető, hogy a Beatles egy kis helyi zenekarból az 1963-as Ed Sullivan Show-ban fellépő, öltönyös világszenzáció lett.

Brian Epstein (Fotó: Joop van Bilsen / Anefo / Wikimedia Commons)

Epstein egyszerre volt meleg és zsidó, két olyan identitás, amely különösen megnehezítette az életét az 1960-as évek Angliájában. A Beatles tagjai gyakran viccelődtek Epsteinnel a szexuális orientációjáról – olvasható Ivor Davis, a zenekar 1964-es amerikai turnéjáról tudósító zsidó újságíró visszaemlékezésében.

A szobor állítása mögött álló Brian Epstein Emlékprojekt szóvivője a BBC-nek arról beszélt, hogy ez lesz az első olyan szobor Liverpoolban, amely egy LMBTQ-személynek állít emléket.

Epstein 1967-ben, 32 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban, a liverpooli Long Lane zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra. Néhány héttel a temetést követően a Beatles mind a négy tagja részt vett az Epstein tiszteletére rendezett megemlékezésen az Abbey Roadon lévő New London zsinagógában. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp