Deportált zsidók vagyonát gyűjtötte, mégis hősként emlékeznek rá a 12. kerületben

Újabb hegyvidéki világháborús emlékművön találták meg nyilasok neveit.


 Szédelyi Gábor, aki a Diana utca 2. alatti, a Zöld Vadászhoz címzett vendéglőt üzemeltette és a Nyilaskeresztes Párt tagja volt. Nála adták le a helyi nyilasok deportálások előtt kifosztott zsidók vagyontárgyait, valamint a Gestapo közelben dolgozó tisztjei is gyakran látogatták a vendéglőjét.

 

A nyilas párttag neve mégis ott szerepel az Istenhegyi Szent László Plébánia melletti parkban, a Diana utcában található emlékművön, melyet az I. és II. világháború kerületi hőseinek és áldozatainak állítottak. A listán más nyilas párttag, Adamek József is szerepel.

 

Erre Vadász Gábor a Momentum politikusa hívta fel a figyelmet, aki most előterjesztésben kezdeményezte, hogy távolítsák el a két ember nevét, írja a 168ora.hu.

 

Vadász emlékeztetett rá, hogy a II. világháború áldozatainak állított Turul emlékmű névsorában sokáig szerepeltek a Nyilaskeresztes Pártnak olyan tagjai, akik részt vettek zsidók tömeges megkínzásában és meggyilkolásában. Ezért került le innen négy nyilas neve 2020-ban, idén szeptemberben pedig a képviselő-testület megszavazta, hogy további 17 nyilas párttag neve se kerüljön fel az új, a Városmajorban felállításra kerülő emlékműre.

 

A Diana parki emlékműről azonban mindeddig megfeledkeztek, így ott még ma is szerepel két olyan nyilas párttag, akinek a nevét már törölték a Turul névsoráról.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp