64 ezer kőbe vésett név állít emléket a holokauszt ausztriai áldozatainak

Bécs új holokauszt-emlékműve minden egyes meggyilkolt gyereknek, nőnek és férfinak név szerint állít emléket.

Bécsi kirándulásunk során éppen az Osztrák Nemzeti Bank mellett lévő Ostarrichipark felé sétáltunk, ahol ovális alakzatban elhelyezett kőfalakat pillantottunk meg a tér közepén. Közelebb lépve az is látszódott, hogy a kőfalakon nevek sorakoznak. Rengeteg név.

A Nevek fala holokauszt-emlékmű Bécsben (Fotó: Kibic)

A kivitelezést végző cég paravánjával elzárt bejáratnál a következő felirat fogadott minket német, angol és héber nyelven:

„Annak a több mint 65 ezer osztrák zsidó gyermek, nő és férfi emlékére, akiket 1938-1945 között gyilkoltak meg. A nácik és segítőik üldözték, megalázták, megkínozták, gettókba és megsemmisítő táborokba deportálták őket. Számtalan osztrák vett részt az elpusztításukban.”

Tavaly nyáron a Kibicen is hírt adtunk arról, hogy Ausztria egy új holokauszt-emlékmű felállítását kezdi meg Bécsben. Akkor azt írtuk: az emlékmű küldetése, hogy valamennyi, a náci korszakban meggyilkolt zsidó származású ausztriaira emlékeztessen.

A Nevek fala holokauszt-emlékmű Bécsben (Fotó: Kibic)

Bécsben, a Judenplatzon már létezik egy holokauszt-emlékmű, amelyet Simon Wiesenthal kezdeményezésére állítottak fel 2000-ben. A brit Rachel Whiteread által tervezett emlékművön azonban nincsenek nevek, a betontömb üres könyvek formájában ábrázolja az áldozatokat. A talpazaton azon helyszínek nevei olvashatók, ahol az osztrák zsidókat meggyilkolták.

A Nevek fala elnevezésű emlékmű ezzel szemben név szerint sorolja fel a 64 ezer azonosított áldozatot. További ezer személyről tudják, hogy a nácik gyilkolták meg, de az ő nevüket nem ismerik.

A Nevek fala holokauszt-emlékmű Bécsben, háttérben az Osztrák Nemzeti Bank épülete (Fotó: Kibic)

Az emlékművet alkotó mintegy 160 darab kőfal ovális alakzatban követi egymást, ezeken sorakoznak a nevek ábécé sorrendben. A talpazaton a kezdőbetűket jelölik, megkönnyítve a keresést azok számára, akik családtagjaikat szeretnék megtalálni. Az emlékműnek egyetlen bejárata van, a közepére pedig növényeket ültettek, így a látogatónak körbe kell járnia az egészet, vagy visszafordulnia.

Érdekesség, hogy a nevek és az évszámok a falak széleihez vannak igazítva, a középre kerülő nevek viszont már nem alkotnak a szélsőkkel egységes rendszert. Ezzel is jelezve a szemlélő számára, hogy nem egy átlagos felsorolás az, amit lát. Annak ellenére, hogy ottjártunkkor a terület még nem volt a közönség számára megnyitva, a falak mentén már érdeklődők sétáltak a neveket böngészve.

A Nevek fala holokauszt-emlékmű Bécsben (Fotó: Kibic)

A Nevek fala emlékmű felállítását egy Ausztriában született holokauszt-túlélő, Kurt Yakov Tutter kezdeményezte. A projekt a szövetségi kormány, a szövetségi tartományok, Bécs városa és az Osztrák Nemzeti Bank együttműködésével, a Nemzeti Tanács elnökének védnöksége alatt valósult meg.

Az emlékmű felavatására november 9-én, a kristályéjszakának nevezett náci pogrom 83. évfordulóján kerül sor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp