A kárpátaljai zsidók, akik évente találkoznak egy izraeli erdőben, hogy együtt emlékezzenek

A Sábesz stikában című magyar-izraeli dokumentumfilm a túlélésről és az újrakezdésről mesél. Megtekinthető a Verzió és a Zsifi filmfesztiválokon.

Egy csoportos körutazáson izraeli turisták látogatnak vissza szülőföldjükre, Kárpátaljára. Köztük utazik a munkácsi származású Ági és Jichák, akik valaha a helyi színházi társulat oszlopos tagjai voltak, és a KGB látókörébe is bekerültek, és az ungvári testvérpár, Eszti és Joszi, akik egy tipikus kárpátaljai vallásos, kisiparos családban nőttek föl.

Holokauszt túlélő szüleik az udvaruk hátsó részében rejtőzve tartottak bár micvát, és működtették illegális autófényező műhelyüket.

Miközben a szereplők fölkeresik ifjúságuk főbb helyszíneit, előkerülnek az egykori traumatikus élmények, melyek szétválasztották őket, s megkeserítették még így is örömteli gyermek és fiatalkorukat.

A film hősei mind a Jewish baby boom gyerekei. Szüleik a kárpátaljai zsidóság utolsó, még Csehszlovákiában szabadon felnőtt generációjának tagjai, mindannyian a holokauszt túlélői. A háború után visszatértek szülőhelyükre, hogy számba vegyék halottaikat, megtalálják esetleg túlélő családtagjaikat. Sztálin már 1945-ben lezárta a határt, és a Szovjetunió állampolgárai lettek, ahol nem lehetett “alámerülni”, vallásuk-nemzetiségük a személyi igazolványukban szerepelt. Túlnyomó többségük a háború idején nem tanulhatott, de mindent elkövettek, hogy gyermekeiket taníttassák. A háború borzalma után a kommunista diktatúra rémuralma alá kerültek, és legközelebb az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején nyílt lehetőségük a kivándorlásra. Legtöbben Izraelbe alijáztak, de sokan Amerikába, és néhányan Budapestre kerültek közülük.

A túlélők és leszármazottaik szétrajzottak a világban, de bárhová is kerültek, évente egyszer tömegesen összegyűlnek Izrael közepén, a ben shemeni erdőben, hogy újraéljék kárpátaljai ifjúkorukat, őrizzék barátságaikat, felidézzék emlékeiket.

A ben shemeni piknik és a kárpátaljai kirándulás pillanatai kiegészülnek a fotókkal és archív anyagokkal illusztrált interjúrészletekkel, és kibomlik előttünk  a kárpátaljai zsidó közösség huszadik századi története, különös tekintettel a szovjet időkre.  A film különböző sorsú és személyiségű, de egyaránt magával ragadó karakterű szereplői lebilincselő történetekben mesélik el, hogyan veszítették el és találták meg újra és újra egymást, és teremtettek új otthont maguknak. Drámai fordulatokkal teli életük példázat arról, hogy azok, akik túlélték a XX. századi történelem legborzalmasabb időszakát, hogy váltak a túlélés és az újrakezdés nagymestereivé.

A film megmutatja későbbi izraeli sorsukat is, szól beilleszkedésük nehézségeiről és sikereiről, s felvillantja a kárpátaljai közösség évente ismétlődő nagy találkozóját, a ben-semeni erdőben szokásos pészach utáni pikniket.

A Sábesz stikábant beválasztották a Verzió dokumentumfilm fesztivál versenyprogamjába, s november végén a Zsifi, a Zsidó Filmfesztivál is programjára tűzte.

 

Directors/rendezők: Zsuzsa Shiri and Balázs Wizner

Producers/producerek: Zsuzsa Shiri and Balázs Wizner

Cinematographer/operatőr: Aurél Kiss

Editors/vágók: Dávid Knapp, Péter Politzer, Balázs Wizner, Zsuzsa Shiri

Colorist/fényelő: Eszter Nagy

Sound mix/hangi utómunka: Chriss Allan

Original music/zeneszerző: Ferenc Jávori

Graphics/grafika: Júlia Baranyai

English subtitles/ angol feliratok: Ágnes Gergely

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp