Mila Kunis, Helen Mirren és több mint 200 másik híresség ítélte el Izrael kulturális bojkottját

A filmfesztivál az elmúlt években számos bojkott-törekvés célpontja volt. 2020-ban a BDS aktivistáinak felhívására több mint 100 queer filmkészítő tett ígéretet arra, hogy nem küld be ide filmeket, és nem vesz részt a fesztiválon.

Több mint 200 híresség, köztük Mila Kunis, Billy Porter, Neil Patrick Harris és Helen Mirren írt alá nyílt levelet, amelyben tiltakoznak a Tel-Avivban zajló LMBTQ filmfesztivál bojkottálása ellen.

A szerdán közzétett levél válasz a BDS mozgalom aktivistáinak felhívására, akik arra kérték követőiket, hogy bojkottálják a Tel Aviv-i Nemzetközi LGBTQ+ Filmfesztivált, más néven TLVFestet, amely 2006-ban alakult LMBTQ filmeket bemutató éves filmfesztivál.

Az akciót a Creative Community for Peace szervezte, amely egy szórakoztatóipari szakemberekből álló szervezet, és az Izraellel szembeni kulturális bojkott ellen dolgozik.

„Izraelben a filmeknek megvan az az egyedülálló ereje, hogy a művészet szeretete összehozza a zsidókat, az arabokat és minden másfajta etnikumhoz tartozó embert. A különböző csoportok itt el tudják mesélni történeteiket, az együttérzés és a megértés pedig hidakat tud építeni közöttük, hogy egy jobb jövőért dolgozzanak” – áll a levélben.

Ez év májusában az Aswat nevű palesztin feminista szervezet világszerte felszólította az aktivistákat, hogy bojkottálják „Izrael rózsaszínre festő eseményeit”, beleértve a Pride-ot és a filmfesztivált. A „rózsaszínre festés” a palesztin-barát aktivisták által használt kifejezés. Ők azzal érvelnek, hogy Izrael az LMBTQ közösség iránti nyitottságával akarja elterelni a figyelmet a palesztinokkal szembeni tisztességtelen bánásmódról, írja a jta.org.

A filmfesztivál az elmúlt években számos bojkott-törekvés célpontja volt. 2020-ban a BDS aktivistáinak felhívására több mint 100 queer filmkészítő tett ígéretet arra, hogy nem küld be ide filmeket, és nem vesz részt a fesztiválon.

A szerdai levél további aláírói között van még az NSYNC korábbi énekese, Lance Bass, Jeremy Piven színész, a KISS frontembere, Gene Simmons és Emmanuelle Chriqui színésznő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp