Megkezdődött a középkori zsinagóga feltárása a Budai Várban

Jól haladnak a Budai Várban a Mátyás-korabeli nagyzsinagóga feltárási munkálatai, közölte a Budavári Önkormányzat.

„Elindultak a munkák annak érdekében, hogy a Táncsics Mihály utca 23. szám alatti ingatlan Babits sétány felőli udvarrész alatt húzódó középkori zsinagóga feltárásra kerüljön és látogathatóvá váljon, adta hírül a Budavári Önkormányzat a Facebook-oldalán.

 

A bejegyzésből kiderül, hogy „Csobánczy Gábor alpolgármester személyes megbeszéléseket folytatott a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel, az üzleti és állami szektor érintett szereplőivel és minden szervezet egyöntetűen támogatásáról biztosította az önkormányzatot”.

Az alpolgármester a megvalósításhoz szükséges finanszírozás megoldására tárgyalásokat folytatott az Európa Parlament, valamint az UNESCO munkatársaival is, mivel a zsinagóga projekt jól illeszkedik mindkét szervezet támogatási struktúrájába.

A projektről korábban itt írtunk részletesebben:

Hamarosan elkezdődhet a budavári nagyzsinagóga feltárása – Kibic Magazin

Talán már az idén láthatóvá válhatnak annak a középkori zsidó imaháznak a maradványai, amely a saját korában Európa legnagyobb zsinagógája volt. A budavári nagyzsinagógát Buda 1686-os visszafoglalása idején gyújtották fel az ostromló keresztény erők az oda menekülő zsidókkal együtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp