Vegyes házasság: “Ne a náci Németország mondja meg, ki számít zsidónak”

Az elmúlt ötven évben Európa elveszítette zsidó lakosságának csaknem 60%-át, miközben folyamatosan nő a vegyes házasságok száma a zsidók körében. Lehet-e, kell-e változtatni a zsidó vallási előírásokon ahhoz, hogy több zsidó tartozzon a közösséghez? Beszélgetés Dés Júliával, Fináli Gábor és Oberlander Báruch rabbikkal.

Ma a világon és Magyarországon is egyre drasztikusabban nő a vegyesházasságok aránya a zsidó lakosság körében. Lengyelországban ez 70%, de Magyarországon, Dániában, Hollandiában és Svédországban is meghaladja az 50%-ot. Kutatások szerint a vegyes házasságban élők gyermekei kevésbé választanak majd zsidó párt maguknak, hosszútávon nagyobb az esélye annak, hogy eltűnik zsidó identitásuk. Ezen kívül problémát okoz az is, hogy a zsidó vallás szerint az számít zsidónak, akinek az anyja zsidó volt, holott sokan azok közül is kötődnek a közösséghez, akiknek csak az édesapja zsidó.

Dés Júlia, Baruch Oberlander, Fináli Gábor

Az elmúlt ötven évben Európa elveszítette zsidó lakosságának csaknem 60%-át. A közösségi hovatartozás érzése Franciaországban és Olaszországban a legmagasabb, és Hollandiában, illetve Magyarországon a legalacsonyabb Európában.

Kérdés, mit lehet tenni a negatív folyamatok megállításához egy olyan korban, amikor csak kevesen tudnak a zsidósághoz vallásként kapcsolódni. Lehet-e, kell-e változtatni a zsidó vallási előírásokon ahhoz, hogy több zsidó tartozzon a közösséghez? Dés Júliával, Fináli Gáborral és Oberlander Báruch-hal, vagyis egy civillel, egy neológ és egy ortodox rabbival beszélgetett a témáról Hidas Judit.

 

No Title

No Description

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp