A Debreceni Egyetem is segíti a zsidósággal kapcsolatos kutatásokat

Az intézmény több mint két évtizede tart fenn szakmai kapcsolatokat a Debreceni Zsidó Hitközséggel.

A szeptember közepén alakult Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet tartott partnerségi találkozót a Debreceni Zsidó Hitközség székházában, adta hírül a dehir.hu. Az eseményen Horovitz Tamás hitközségi elnök arról beszélt, hogy az utóbbi években Debrecenben megnőtt az érdeklődés a zsidó kultúra iránt, élénkült az ilyen jellegű vallási turizmus a városban.

A Pásti utcai zsinagóga Debrecenben (Fotó: debrecen.hu)

A lap beszámolója szerint a hitközség elnöke elmondta, hogy a Debreceni Egyetem szakembereinek, hallgatóinak bevonásával a zsidó kultúrával, szakralitással, hagyományokkal foglalkozó kutatásokat folytatnak. Ezen törekvéseiket a magyar kormány is támogatja. A tervek között szerepel még a Kárpát-Medencei Emlékközpont építése, amely kulturális központként fog működni.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, hogy az egyetem aktívan segíti a Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet tevékenységét. Valamint arra emlékeztetett, hogy az intézmény több mint két évtizede tart fenn szakmai kapcsolatokat a Debreceni Zsidó Hitközséggel.

Az egyetem kutatói rendszeresen részt vesznek a Kárpát-medencei zsidóság hitközségeinek nemzetközi tudományos konferenciáin. Több száz izraeli hallgatójuk van, és szoros kapcsolatban állnak izraeli egyetemekkel, tudományos intézményekkel. A hallgatók és az oktatók, kutatók a zsidó kutatási témák széles kínálatából választhatnak, illetve lehetőség van újabb programok elindítására, mondta az oktatási rektorhelyettes.

Interaktív Rabbiszobát nyitottak Debrecenben – Kibic Magazin

A Debreceni Zsidó Hitközség székházában létrehozott kiállítóhely célja a vallási értékek, hagyományok bemutatása, valamint a látogatóközpont turisztikai-, illetve zarándokútvonalba való bekapcsolása. Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában címmel nyújtott be korábban támogatási kérelmet a helyi hitközség közösen a debreceni önkormányzattal. 30 millió forintot nyertek a projektre, ami mostanra készült el, írja a haon.hu.

A Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézetet működtető Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke, Heller Zsolt elmondta, hogy a kutatóintézet magánkezdeményezésre alakult meg. A tevékenységük során támogatják fiatalok zsidó vallási, történeti, néprajzi, építészeti kutatásait, segítenék őket abban, hogy kijussanak izraeli egyetemekre, cégekhez, kutatóintézetekhez.

A partnerségi találkozón részt vettek a hazai zsidó kultúrában komoly szerepet játszó Gyomaendrőd, Berettyóújfalu, Mátészalka és Karcag önkormányzatainak, múzeumainak képviselői is. Szintén kifejezték együttműködési szándékutat a debreceni Déri Múzeum, valamint Tiszafüred, Hajdúszoboszló és Hajdúnánás helyhatóságai.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp