Zsidó és muszlim katonák közösen küzdenek a szakállviselésért

A katonákat a társaik is zaklatták, és azzal fenyegették, hogy lefogják és erőszakkal vágják le a szakállát.

Négy amerikai katona úgy véli, hogy a hadsereg szakállviselési szabályzata sérti a szabad vallásgyakorláshoz való jogukat, ezért pert indítottak – írja a zsido.com.

A USS Theodore Roosevelt anyahajón szolgáló zsidó altiszt, Edmund Di Liscia 2018-ban engedélyt kért és kapott arra, hogy vallási meggyőződése miatt ne borotválkozzon. Felettesei azonban csak ideiglenes engedélyt adtak a számára, amelyet azóta visszavontak. Emellett a katonának el kellett viselnie társai zaklatását is, akik azzal fenyegették, hogy lefogják és erőszakkal vágják le a szakállát. Ekkor döntött úgy Di Liscia, hogy három muszlim bajtársával összefogva kiharcolja, hogy megkötések nélkül, szabadon gyakorolhassák vallásukat a katonai szolgálat ideje alatt.

“Minden vágyam, hogy a továbbiakban is a hazámat szolgáljam. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy választanom kelljen a szolgálat folytatása és a vallási meggyőződésemhez való hűség között. Azt is szeretném elérni, hogy más ortodox zsidók is csatlakozzanak a hadsereghez és eközben ne kényszerüljenek feladni a vallási kötelezettségeiket” – mondta Di Liscia.

Bár a zsidó jog lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos módszerekkel borotválkozni lehessen, egyes irányzatok, például a hászidizmus, szigorúan tiltja, hogy akár csak megkurtítsák az arcszőrzetet.

A szakállukhoz ragaszkodó katonák számára a vallásszabadságért küzdő Beckett Alapítvány nyújt jogi segítséget. Véleményük szerint a haditengerészet megsérti a vallásszabadságot garantáló törvényt, melynek alapján a Pentagon 2004 óta lehetővé teszi, hogy szükség esetén az egyenruhát a katonák vallási igényeinek megfelelően alakítsák át. A szárazföldi erők és a légierő már régóta engedélyezi a szakáll viselését a zsidó, muszlim és szikh katonák számára. Ezzel szemben a haditengerészet legfeljebb ideiglenes engedélyeket ad ki.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp