Vissza kell vinni Olaszországba a síliftbalesetet egyedüliként túlélő izraeli kisfiút

A tel-avivi bíróság úgy döntött, hogy Izraelből visszaviszik Olaszországba a piemonti balesetet túlélő kisfiút, akit nagyapja másfél hónapja „elrabolt” Olaszországban élő nagynénjétől.

A tel-avivi bíróság határozata szerint vissza kell vinni Olaszországba a hatéves Eitan Birant, aki öt hónappal ezelőtt egyedül élte túl a szülei és a testvére életét kioltó tragédiát. A bíró nem fogadta el a nagyapa állítását, miszerint Izrael volt a kisfiú szokásos tartózkodási helye, sem azt, hogy a kiskorúnak két állandó lakóhelye volt – Izraelben, illetve Olaszországban.

Árván maradt az izraeli kisfiú, akinek a teljes családja szörnyet halt Olaszországban – Kibic Magazin

Egy izraeli orvostanhallgató és családtagjai is életüket vesztették, amikor lezuhant egy felvonó egy olaszországi drótkötélpályán. Egy izraeli család öt tagja – férj, feleség, kétéves kisfiuk és a nő nagyszülei – halt meg egy olaszországi hegyi felvonó egyik fülkéjének lezuhanásakor. Az izraelieken kívül még kilenc másik utas is elhunyt a tragédia során.

Az ítélet szerint „szokásos olaszországi lakóhelyére” kell visszavinni a fiút, és a bíró emellett arra is kötelezte a gyermeket Izraelbe szállító nagyapát, Smuel Peleget, hogy 70 ezer sékel (csaknem hétmillió forint) összegben fizesse meg a per költségeit és az ügyvédi díjakat.

A kisfiú elhunyt édesanyjának szülei, a Peleg család bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, a bíróság pedig egy hétre felfüggesztette az ítélet végrehajtását, hogy erre lehetőséget biztosítson. Ha valóban fellebbeznek, akkor a végső bírósági határozatig elhalasztják majd az ítélet végrehajtását.

Az olasz hatóságok a végzetes baleset után két nappal apai nagynénjét jelölték ki a kisfiú gyámjának az Izraelben élő nagyapa, Smuel Peleg látszólagos beleegyezésével. Azért csak látszólagos, mert – amint a nagynéni állítja – a nagyapa úgy gondolta, hogy ez csak ideiglenes, és nem állandó gyámságot jelent.

Néhány nappal később a nagyapa azt kérte az olasz bíróságtól, hogy vonja vissza a nagynéni kijelölését, és az ebből kiindult olaszországi eljárás jelenleg is zajlik.

Május végén az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó egyik fülkéje lezuhant, és a balesetben kilenc másik utas mellett életét vesztette a hatéves Eitan Biran családjának öt tagja is, édesapja, a 30 éves Amit Biran, édesanyja, Tal Peleg-Biran, kisöccse, valamint a nő nagyszülei. Az izraeli áldozatokat Izraelben temették el.

Engedély nélkül magával vitte nagyapja az olasz síliftbalesetben árván maradt izraeli kisfiút – Kibic Magazin

Az olasz ügyészség ezért gyermekrablás miatt indított eljárást a nagypapa ellen. A hatéves Eitan Biran volt a májusi olaszországi síliftbalesetnek az egyetlen túlélője, szülei és testvére is a 14 halálos áldozat között voltak. Miután a súlyosan sérült kisfiút kiengedték a kórházból, az olasz hatóságok apai nagynénjénél, Biran-Nirkónál helyezték el Paviában.

Szeptember 11-én a nagypapa meglátogatta unokáját, majd a gyámságot ellátó nagynéni tudta és beleegyezése nélkül autójával Svájcba, majd onnan magánrepülőgéppel Izraelbe szállította a gyermeket.

Eitan Izraelben született, de egy hónapos kora óta Olaszországban élt, ahol apjának nővére is lakott, és ahol apja orvosi egyetemre járt. Anyai nagyapja szerint a gyerek szülei azt tervezték, hogy visszatérnek Izraelbe, és ott fogják folytatni életüket az orvosi diploma megszerzése után. Ennélfogva az ő akaratuk szerint cselekedett a kisfiú „hazahozásával”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp