Nőgyűlölet, gyermekházasság és női nemi szervek megcsonkítása ellen küzd az egyiptomi zenekar

Az ENSZ 2016-os felmérése szerint a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők és lányok közel kilencven százaléka esett át nemiszerv-csonkításon.

Az ElBouma régi dallamokat, új ritmusokat és merész dalszövegeket vegyít, hogy bírálja a nőkkel és lányokkal szembeni erőszakot és visszaéléseket az erősen konzervatív Egyiptomban.

A duó új albumának fő témái a szexizmus, a patriarchátus és a nemi alapú erőszak – köztük a csonkítás (más néven „női körülmetélés”), amely Egyiptom távoli részein még mindig bevett gyakorlat.

„Ó, menyasszony, ó menyasszony. Esküvői ruhába öltöztettek és kitömték, hogy ne lógjon rajtad” – énekli a testvérpár az egyik számban a gyermekházasságról.

A dalszövegek több tucat olyan nő és lány vallomásán alapulnak, akik 2016 és 2017 között az ElBouma által szervezett workshopokon vettek részt a déli, felső-egyiptomi régió három városában.

A foglalkozások során Marina Szamír és nővére, Mariam a történetmesélés módszerével bátorította a nőket arra, hogy megnyíljanak és beszéljenek a tabutémákról, írja a szabadeuropa.hu.

„Úgy gondoljuk, hogy meg kell hallani és oda kell figyelni a déli nők hangjára, különösen egy olyan központosított országban, amely marginalizálja mindazokat, akik a perifériákon élnek” – mondta Marina a Thomson Reuters Alapítványnak egy Zoom-interjúban.

Miközben Egyiptomban erősödik a feminista aktivizmus, ElBouma egyedülálló példája az underground művészeknek; a zenekart még különlegesebbé teszi, hogy inspirálja az egyszerű nőket és lányokat.

Az ENSZ 2016-os felmérése szerint a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők és lányok közel kilencven százaléka esett át nemiszerv-csonkításon, egy olyan rituálén, amely elterjedt a muzulmán világ egy részében, de egyiptomi keresztények is követik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp