Az arab kisebbség felzárkóztatását segítő programot indítanak Izraelben

Az izraeli kormány az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport területén is segítséget ígér a zsidó és arab lakosság közötti gazdasági-kulturális különbségek csökkentéséhez.

Az arab kisebbséget felzárkóztatni szándékozó, 32 milliárd sékeles (közel háromezer milliárd forintos) programot indít az izraeli kormány. Az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség felzárkóztatása érdekében a többi között új tantermeket építenek majd, illetve szeretnék felszámolni az elharapódzott erőszakot és bűnözést is. Csak idén például már több mint száz arab polgárt öltek meg erőszakos bűncselekményekben, sokukat helyi bandaháborúkban.

Iskola egy észak-izraeli arab településen (Fotó: Kalkaliszt)

A tervezett összeg egyharmadát oktatásra fordítják: mintegy 3500 új osztályt indítanak a zsúfoltság csökkentése és a differenciált fejlesztés, valamint a magasabb szintű képzés érdekében. Két és fél milliárd sékelt (közel 250 milliárd forintot) szánnak a bűnüldözésre, s az erőszak felszámolására, amely az utóbbi években szinte megbénította az arabok lakta településeket.

Hárommilliárd sékelből (közel 300 milliárd forintból) infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre és építkezéseket indítanak, amelyek a tervek szerint a következő öt évben 35 ezer új, araboknak szánt lakást eredményeznek.
 A pénzből hárommilliárd sékelt (mintegy 300 milliárd forintot) az arab települések közösségi közlekedésének fejlesztésére költenek, 7,1 milliárdot (mintegy 700 milliárd forintot) az önkormányzatok kapnak, 5,1 milliárdból (mintegy 500 milliárd forintból) pedig a csatornázást, a víz- és szennyvízhálózatot újítják meg.

A kormány jóváhagyta a 2022-2026-ig tartó időszakot meghatározó terveket. Ezek – 29,5 milliárd sékel értékben – az arab kisebbség gazdasági-társadalmi felzárkózását szolgálják majd. A foglalkoztatás növelésére 4,1 milliárd sékelt (közel 400 milliárd forint) terveztek.

Az új tervről a kabinet az ország teljes költségvetésének megszavazása előtt döntött a Raam nevű arab párttal megkötött koalíciós egyezmény alapján. (A Raam az Egyesült Arab Listából kiszakadt, iszlám hagyományőrző párt.) A program lényegében a hat éve, 11 milliárd sékel elkülönítésével (mintegy 110 milliárd forint) beindított korábbi felzárkóztatási programot folytatja.

Ám szemben az akkori, csakis gazdasági fejlesztéssel, ezúttal a kormány az egészségügy, a kultúra és a sport területén is segítséget ígér a zsidó és arab lakosság közötti gazdasági-kulturális különbségek csökkentéséhez.

Az oktatásra szánt összegekkel azt próbálják elérni, hogy a jövőben az állam ugyanakkora összeget adjon az arab iskolások oktatására, mint amennyit a világi, nem vallásos zsidó gyerekek kapnak.
 Az izraeli jegybank közleményben üdvözölte a terv jóváhagyását, ugyanis szerinte az arab társadalom foglalkoztatási szintjének növelése és a munkaerő minőségi javítása várhatóan pozitív hatással lesz az izraeli gazdaság fejlődésére.

A Barátság Ligája, ahol arab és zsidó nők együtt próbálnak egy jobb társadalmat teremteni – Kibic Magazin

Az izraeli Barátság Ligájában zsidó és arab nők nem csak együtt sportolnak, de közösen állnak ki a nőket érintő ügyek mellett, miközben megismerik egymás kultúráját, ezáltal megváltoztatják saját, és az őket körülvevők életét. Most Magyarországon is megpróbálkoznának egy hasonló kezdeményezéssel.

„Célunk a szakadékok csökkentése az oktatás, a gazdasági jólét, a nők foglalkoztatása és különösen az önkormányzatok gazdasági helyzete terén. Ezen túlmenően, mindannyian hasznát látjuk annak, ha elmélyítjük a matematika és a természettudományok oktatását az arab közösségekben, és növeljük az arabok részvételét az IT-szektorban” – nyilatkozta Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn a tervről.

Meráv Kohen társadalmi egyenlőségért felelős miniszter történelminek nevezte az új programot, amely az egyenlőségre szánt összeget tettekre váltja, és reményt ad minden, Izraelben élő embernek.

„Ezek olyan kormányzati döntések, amelyeknek az elkövetkező években meg kell változtatniuk az arab társadalom arculatát, miután ez a társadalom eddig gazdaságilag és társadalmilag hanyatlott. Ez a terv nem hozza be az évtizedek alatt felhalmozódott hiányosságokat, de jelentősen csökkentenie kell a lemaradást” – hangsúlyozta Manszúr Abbász, a Raam párt elnöke, amely koalíciós részvételével biztosítja a parlamenti többséget az izraeli költségvetés novemberben esedékes elfogadásához, és ezzel egyben a kormány fennmaradásához.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp