Biden rosszabb Izrael számára, mint Trump volt, véli a legtöbb izraeli

Az izraeliek ötéves mélypontra értékelték az USA és Izrael kapcsolatát, Lapid teljesítménye 4,88 a 10-ből.

Az izraeliek kicsit több, mint a fele (53%) úgy véli, Joe Biden amerikai elnök kevésbé előnyös Izrael számára, mint elődje, Donald Trump – derült ki a Mitvim Regionális Külpolitikai Intézet felméréséből.

Az izraeliek mintegy harmada (36%) gondolja, hogy nincs jelentős különbség a két kormány között, és 11% látja úgy, hogy a Biden -kormányzat jobb Izrael számára.

A megkérdezett izraeliek csak 35%-a értékelte jónak az USA és Izrael kapcsolatát. Az idei pontszám, amelyet a viszony minőségére adtak a legalacsonyabb (10,6-ból 6,46 pont) azóta, hogy Trump lett az USA elnöke 2017-ben. Tavaly a pontszám 8,05 volt a 10 -ből, és az izraeliek 67%-a nevezte jónak a két ország közötti viszonyt, írja a jpost.com.

Yair Lapid külügyminiszter teljesítménye átlagosan 4,88 pontot kapott 10-ből. A közvélemény Izrael globális pozícióját 10-ből 5,58-ra, a kormány külpolitikájának kezelését 10,2 -ről 5,29 -re, a külügyminisztérium munkáját pedig 10,2 -ről 5,23 -ra értékelte.

Az izraeliek egyharmada (34%) úgy gondolja, hogy Izraelnek a közel-keleti országokkal való koalíciókra kell összpontosítania az iráni fenyegetés ellen, míg 31%-uk szerint Izraelnek a katonai akciókra kell összpontosítania. Csak 17% gondolja úgy, hogy érdemes támogatni az iráni nukleáris megállapodás megújítására irányuló erőfeszítéseket.

Az USA után az izraeliek Oroszországot sorolják Izrael külkapcsolatainak legfontosabb országává, ezt követi Németország, Nagy -Britannia, Kína, Egyiptom, Franciaország és Jordánia.

Izrael külpolitikai prioritásai közül a közvélemény a Közel-Keleten és a Földközi-tenger keleti részén tapasztalható éghajlati válsággal való megbirkózást rangsorolta az első helyre, átlagos pontszáma 7,5 a 10 -ből.

A palesztinokkal való béke előmozdítása a felsorolt kérdések közül az utolsó helyen állt, 5.64 ponttal.

Egy évvel az Ábrahám-egyezmények aláírása után 34% gondolja úgy, hogy a megállapodások fordulópontot jelentenek Izrael elfogadásához a Közel -Keleten, míg 31% szerint Izrael státusza nem változott jelentősen.

Az izraeliek közel fele (46%) úgy tekinti az EU -t, mint Izrael ellenfelét, míg csak 24% -uk barátként.

Az izraeliek mindössze 9% -a gondolja úgy, hogy a kormány jól bánik Gázával; 31% szerint Izraelnek meg kell próbálnia visszasegíteni a hatalomba a Palesztin Hatóságot a Gázai övezetben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp