Sosem látott összegért kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv

A leütési ára az eddigi legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak az árverést végző Sotheby’s aukciósház szerint.

Mintegy 8,3 millió dollárért (2,6 milliárd forint) kelt el egy 700 éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción – adta hírül az MTI.

A rekordáron eladott illusztrált imakönyv, az úgynevezett máchzor a mai Bajorország területéről származik, a jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

Az emléktárgyat egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta fel licitre. A leütési árat 4-6 millió dollárra becsülték előzetesen.

Végül azonban az eddigi legmagasabb összeg lett az eredmény, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak az árverést végző Sotheby’s aukciósház szerint

A Sotheby’s beszámol róla, hogy számos vásárló érdeklődött az imakönyv irány, a legmagasabb árat végül egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp