Elkezdhetik a beszántásra ítélt zsidó temető körülkerítését

Az előzetes ismeretekkel ellentétben sok tucat zsidó van eltemetve Hencidán, ahol a zsidó temetőt helyhiány miatt be akarták szántani.

A napokban szakértők különleges talajradarral mérték fel a hajdú-bihar megyei Hencidán pár hete még felszámolásra ítélt zsidó temetőt. A település polgármesterétől minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy körülkerítsék, és ezzel megmentsék az emlékezetnek a(z) — előzetes információnál jóval több — sok tucat zsidó ember végső nyughelyét, írja a Bennem Élő Eredet.

1877 és 1945 között Hencidán 72 dokumentált temetés volt, ezeknek az anyakönyvi bejegyzéseknek a kópiái egy önkéntes múltkutatónál, Balázs Istvánnál vannak. Ezt a kutató osztotta meg velünk azok után, hogy az elmúlt hetekben több helyen is megírták:

“újrahasznosítás” miatt lezárták Hencida köztemetőjének egy részét, ahol egykori zsidó lakosok sírjai is találhatók. A döntést azzal indokolták, hogy a “sírhelyeket legalább két évtizede nem látogatják, nem gondozzák”, és a település temetkezési helyhiánnyal küzd.

Az első hírekben még alig pár sírkőről lehett hallani, maga a polgármester is csak annyit mondott, hogy a zsidó sírkövek a bezárásra és újrahasznosításra szánt terület szélén, a többi sírtól elkülönülve vannak. “Több közülük még mindig áll, de csak nagyon kevésnél lehet elolvasni a neveket.” – fogalmazott Szemán László.

Ezzel szemben Balázs István információi szerint nem csak az az érdekes az érintett temetővel kapcsolatban, hogy több mint 70 zsidó sírja található benne, de egy Hencidáról elszármazott férfi az 1960-as években Izraelben tett hivatalos visszaemlékezése szerint — amelyet a kutató a Jad Vashem Múzeumból szerzett meg.

Hencida önkormányzata egy adományozott telek ellenében szerződésben vállalta a zsidó temető gondozását.

Kapcsolódó cikkünk

Beszántanák a zsidó temetőt egy Hajdó-Bihar megyei faluban? – Kibic Magazin

Az újrahasznosítás oka: helyhiány van a keresztény temetőben, a zsidó sírokat pedig 20 éve senki sem gondozza. Az önkormányzat várja a hozzátartozók jelentkezését! Lezárták Hencida köztemetőjének egy részét, ahol egykori zsidó lakosok sírjai is találhatók. A település önkormányzata ezt azzal is indokolta, hogy 20 éve senki nem jár oda, és helyhiány miatt szükséges a bővítés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp