Bevezették a kóser étkeztetést a brit parlamentben

A brit parlamentben több száz zsidó és muszlim dolgozik. Ettől a héttől rendszeresen elérhetővé válnak számukra a kóser és halal ételek.

A kóser és halal ételek bevezetését két munkáspárti képviselő, a zsidó Charlotte Nichols, illetve a muszlim Zarah Sultana kezdeményezte még 2019-ben. A lépést 2020-ban jóvá is hagyták, de a megvalósítás a koronavírus-járvány miatt eddigre tolódott.

A brit parlament épülete (Fotó: Elisa Rolle / Wikimedia Commons)

A kóser étkeztetés szolgáltatója az 1070 Kitchen, egy londoni székhelyű, az ottani rabbinikus bíróság felügyelete alatt álló étkeztetési szolgáltató. A cég neve arra az évre utal, amelyben a zsidók Angliában való letelepedésének első írásos említése született.

A kedden kínált kóser ételek között volt csirkeszelet, marhagulyás, marokkói lazac és sült csirke, számolt be a brit parlament menzájának kínálatáról a JTA.

Középkori kóser étkezés nyomaira bukkantak Angliában – Kibic Magazin

A 800 éves leletek a kóser étkezés legkorábbi bizonyítékai lehetnek az Egyesült Királyságban. A Bristoli Egyetem és az Oxford Archaeology régészei a középkori oxfordi zsidó közösség korábbi élőhelyét tanulmányozták, amikor érdekes leletekre bukkantak. Kerámiadarabokban találtak olyan maradványokat, amelyek a kutatók szerint a kóser étkezésre utalnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp