Az utolsó afgán zsidó Isztambulba érkezett, miután egy hónapig Pakisztánban volt

Zebulon Simantov Izraelbe akar utazni, ahol rokonai vannak, köztük öt testvére és két lánya.

Az utolsó afgán zsidó most Törökországban van, és azt tervezi, hogy tovább utazik Izraelbe, hogy meglátogassa rokonait.

A 62 éves Zebulon Simantov, aki a tálibok hatalomátvétele után hagyta el Kabult. Először Pakisztánba menekült, és most azt reméli, hogy már a jövő héten megérkezik Izraelbe.

Az előző tálib rezsim alatt Afganisztánban élt 1996 és 2001 között. Ekkor az iszlám tisztviselők tisztában voltak zsidó származásával.

Ám ezúttal Simantovnak azt a tanácsot adták, hogy az Iszlám Állam szervezete az életét veszélyezteti, amely már vállalta a felelősséget több halálos terrortámadásért az országban. Ezért Isztambulba repült Moti Kahana üzletember és a nonprofit Tzedek Egyesület segítségével.

Zebulon Simantov az izraeli konzulátushoz fordult a török városban, miután beleegyezett abba, hogy felesége a zsidó törvények értelmében elváljon tőle. Az Izraelbe vezető útja ugyanis jogi nehézségekbe ütközhetett volna, ha nem adja meg ezt az engedélyt.

Simantovnak sok rokona van Izraelben, többek között öt testvére és két lánya, írja a The Jewish News.

Moshe Margaretten rabbi, a Tzedek Egyesület munkatársa az Associated Press-nek elmondta: „Megnyugodtunk, hogy sikeresen segítettünk Zebulon Simentovnak megszökni Afganisztánból, és most biztonságban van Törökországban. Zebulon élete veszélyben volt Afganisztánban.”

Egyelőre nem világos, hogy mennyi ideig tart Simantov belépése Izraelbe.

Az izraeli külügyminisztérium illetékesei a helyi médiának azt mondták, hogy nem tudnak egy utazási kérelemről.

Törökország is szerepel Izrael vörös listáján a koronavírus-korlátozások miatt, vagyis a legtöbb nem izraeli nem látogathat onnan a zsidó államba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp