Nácik által meggyilkolt zsidók maradványai kerültek elő egy tömegsírból

Évtizedeken át tartó kutatást követően találták meg a tömegsírt, ahová azt az 1400 zsidót temették el, akiket a nácik 1941 augusztusában gyűjtöttek össze és végeztek ki a mai Fehéroroszország területén.

A holokauszt alatt a nácik által meggyilkolt mintegy 1400 zsidó férfi maradványait fedezték fel egy tömegsírban a fehéroroszországi Luninyecben. „Évtizedeken át kerestük a kivégzett férfiak sírhelyét, és csak a múlt héten kezdődtek meg az ásatási munkálatok, ahol a csontokat felfedezték” – mondta a Ynet-nek Ilana Szela, aki a városban felnőtt néhai édesapjával, Slomo Alfinerrel együtt vezette a tömegsír utáni kutatást.

Az 1400 férfit, akiknek a maradványait Luninyecben találták meg, 1941 augusztusában gyilkolták meg a nácik 306-os rendőrzászlóaljának katonái, akiknek az volt a feladatuk, hogy tömeges kivégzéseket hajtsanak végre a Szovjetunió német megszállás alatt álló területein.

A tömegsír feltárását a fehérorosz védelmi minisztérium törvényszéki egységének munkatársai végezik. Eddig a helyszínen található hét sírból kettőt nyitottak fel, és exhumálták az oda eltemetett mintegy 150 ember maradványait. A csontokon kívül több tucat személyes tárgyat, köztük fésűket, cipőket, szemüvegeket és fogsorokat találtak a sírokban.

Az 1944 júliusában történt felszabadításáig több mint 16 000 civilt gyilkolta meg a nácik a fehéroroszországi Breszt régióban található Luninyeci járásban. A történelmi beszámolók szerint legalább 600 áldozatot égettek el élve, közülük mintegy 200 gyermeket.

2019-ben a fehérorosz hatóságok több mint 1200 holokauszt-áldozat zsidó maradványait temették el, akiket szintén a breszti régióban gyilkoltak meg és temettek tömegsírokba a nácik.

Eltemették a tömegsírban talált holokauszt-áldozatokat Fehéroroszországban – Kibic Magazin

Egy építkezés során találták meg az áldozatok maradványait egy tömegsírban. Egy izraeli önkéntesekből álló szervezet zsidó szertartás szerint temette újra a feltárt csontokat. Több mint 1200 zsidó holokauszt-áldozat földi maradványait találták meg az év elején egy építkezés során a fehéroroszországi Bresztben. Az áldozatokat 1941-1942 között gyilkolták meg a breszti gettóban a náci megszállás idején.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp